Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu  speaks during a press conference at his office in Jerusalem, Israel, Thursday, Oct. 8, 2015. Netanyahu sought to calm Israelis Thursday as a wave of Palestinian stabbing attacks spread deeper into Israel and clashes erupted across the West Bank, vowing to combat the growing violence without alienating international allies. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Foto: Tsafrir Abayov

Israels regering har gett polisen utökade befogenheter för att stävja vågen av attacker från beväpnade palestinier. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att alla tillgängliga medel ska användas för att stoppa det han kallar terrorattacker.

Åtgärderna presenterades sedan tre israeler och tre palestinier dödats under tisdagen, som palestinska Fatah och Hamas utnämnt till ”vredens dag”.

Israels säkerhetskabinett har gett polisen rätt att spärra av arabiska delar av Jerusalem och införa utegångsförbud, enligt ett uttalande från premiärministerns kansli natten till onsdagen. Även raserande av ”terroristers hem” finns på listan, rapporterar AFP.

I ett tal till parlamentet sade Netanyahu att han kommer att hålla palestiniernas president Mahmud Abbas personligt ansvarig om våldet trappas upp ytterligare.

På två veckor har sju israeler och ett 29 palestinier, varav tio misstänka våldsverkare och åtta barn, mist livet i våld på gatorna, enligt Reuters. Oron för en tredje palestinsk intifada ökar.

På tisdagen meddelade USA:s utrikesminister John Kerry att han kommer att resa till Mellanöstern inom kort för att försöka mildra spänningen mellan israeler och palestinier. Jag ska se om vi inte kan ”undvika det här bråddjupet”, sade Kerry i ett tal i Boston, enligt Reuters.

TT