Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den politiska krisen i irakiska Kurdistan trappas upp. Efter våldsamma gatuprotester mot president Massoud Barzani får nu fyra ministrar sparken.

Premiärministern i irakiska Kurdistan, Nechirvan Barzani, avskedade på måndagen fyra ministrar och talmannen i parlamentet hindrades av säkerhetsstyrkor från att nå huvudstaden Arbil.

Talmannen och ministrarna tillhör partiet Gorran, som av det dominerande partiet KDP anklagas för att ha iscensatt de våldsamma protester som krävt minst fem dödsfall. Oroligheterna är de värsta i den halvautonoma regionen på flera år.

Bakgrunden är att president Massoud Barzanis mandat löpte ut i augusti. Han vill fortsätta, men Gorran och ytterligare tre partier sätter som villkor att hans befogenheter ska begränsas, något som KDP, som leds av presidenten, kraftigt motsätter sig.

Dödläget kring presidentposten har lett till en ekonomisk kris som underblåst protesterna. I förra veckan stack demonstranter flera KDP-kontor i provinsen Sulaymaniyya i brand.

Krisen har fördjupat gamla klyftor i Kurdistan, som tidigare var delat i två olika administrationer, en i Arbil och en i Sulaymaniyya. KDP har utrymt några av sina kontor i Sulaymaniyya och har stängt redaktioner tillhörande Gorrans tv-kanal KNN i städerna Arbil och Duhok.

TT