En av Shells oljeriggar i Arktis. Foto: TT

En av Shells oljeriggar i Arktis. Foto: TT

Oljebolaget Shell stoppar nu oljeprospekteringen i Arktis – något som miljöorganisationer krävt i flera år.
– Det här är en stark signal till andra oljebolag att det är förenat med både ekonomiska risker och negativ opinion att gå in i Arktis, säger Annika Jacobson, chef på Greenpeace Sverige.

Anledningen till att Royal Dutch Shell avslutar provborrningarna i Chukchihavet, utanför Alaskas nordvästra kust, är att de inte visat  på så stora olje- och gasfyndigheter som bolaget hoppats på.

-Vi ser fortfarande potential i området, men resultaten är utan tvekan en besvikelse, säger Marvin Odum, vd för Shell, i ett uttalande.

Shell har satsat omkring sju miljarder dollar på att hitta olja och gas i Chukchi- och Beauforthaven. En rad miljöorganisationer har dock kritiserat provborrningarna.

– Shell har haft en budget på sju miljarder dollar, men vi har haft en kampanj mot provborrningarna som har fått stöd av sju miljoner människor – och det har hörts. Bland annat har det lett till att vi nu sannolikt kommer att få se tuffare miljöregleringar i framtiden, säger Annika Jacobson.

Tidigare i år tog sig Greenpeace-aktivister ombord på en av Shells oljeriggar och kedjade fast sig när den bogserades mot Arktis. Annika Jacobson utesluter inte fler aktioner av det slaget.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att hindra oljeborrning i Arktis. För vi vet att om vi ska klara av klimatförändringarna i framtiden måste vi låta oljan och gasen ligga kvar i Arktis. Dessutom gör den stora risken för oljespill i samband med utvinningen att den är ett stort hot mot den unika biologiska mångfalden i området.