Tiotusentals finländare väntas på fredagen gemensamt demonstrera mot regeringens tuffa sparpaket. Statsminister Juha Sipilä (C) efterlyste på onsdagskvällen i ett direktsänt tv-tal ett alternativt paket, men landsorganisationen vill inte godkänna hans expresstidtabell.

Klockan tio svensk tid på fredag väntas tiotusentals demonstranter fylla järnvägstorget i centrala Helsingfors. Bakom manifestationen står de tre finländska fackliga centralorganisationerna.

Parallellt bryter också en ”politisk strejk” ut. Klockan sex på morgonen lägger exempelvis landets lokförare ner arbetet och detsamma gäller för anställda inom transportbranschen.

– Hela 95 procent av våra omkring 50 000 medlemmar deltar i strejken som pågår i minst tolv timmar, säger det finländska transportarbetarförbundets ordförande Marko Piirainen till Arbetet.

Bakgrunden är det sparpaket den finländska regeringen – bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet (Moderaterna) och Sannfinländarna – presenterade förra veckan.

Till de beska droppar som finländska löntagare inte vill svälja hör en förkortning av de offentliganställdas semester från 38 till 30 dagar.

En karensdag föreslås i sjukförsäkringen, övertidsersättningen halveras och söndagstilläggen prutas ned från 100 till 75 procent. Dessutom ska två allmänna helgdagar bli obetalda.

– De tre sämsta förslagen för oss är nedskärningarna i övertidsersättningen, söndagsersättningen samt karensdagen, säger transportfacket AKT:s ordförande Piirainen.

Vad som gör den här konflikten extra infekterad är att den i hög grad är ideologisk. Statsminister Sipilä fick genast applåder från arbetsgivarna när han presenterade sitt paket.

Ordföranden för den finländska landsorganisationen, FFC, Lauri Lyly påpekade omgående att regeringen med sin ”diktatpolitik” bryter mot den traditionella finländska modellen med fria förhandlingar mellan arbetsmarknadsparterna.

– Regeringens förslag strider mot grundlagen, hävdade han och ville se saken juridiskt prövad.

Igår, onsdags, tog så statsminister Sipilä så det exceptionella steget att i ett direktsänt tv-tal på kvällen vädja till medborgarna om förståelse för sparåtgärderna.

– Har ni bättre alternativ så presentera dem! Ni har fortfarande några dagar på er innan regeringen lägger fram paketet för riksdagen, sade han med adress till löntagarorganisationerna.

Enligt uppgift arbetar såväl tjänstemännens centralorganisation, STTK, som akademikernas Akava på alternativa sparförslag.

Landsorganisationens, FFC, ordförande Lauri Lyly vill dock inte forcera tidtabellen.

– Vi skulle föredra att man behandlar sparpaketet och nästa års avtalsrunda i klump. Annars är risken stor att man skär fem procent i lönerna nu och genomdriver en nollinje om ett år, citeras han i torsdagens Hufvudstadsbladet.

Sören Viktorsson
Helsingfors