Kommunal och bussentreprenören Arriva kom inte överens i de centrala förhandlingarna i förra veckan om avskedandet av huvudskyddsombudet Reza Forghani. Nästa steg kan bli Arbetsdomstolen.

– Jag får betala ett högt pris för mitt engagemang. Mitt enda brott är att jag använt de befogenheter ett skyddsombud har, säger Reza Forghani.

I början av juli avskedades han för illojalitet från sitt jobb som bussförare vid Råstagaraget i Sundbyberg. Vid den centrala förhandlingen i förra veckan erbjöd Arriva pengar  för att han skulle acceptera att bli av med jobbet. Det sa han nej till och han berättar att arbetsgivaren Arriva inte presenterat några nya bevis för att det skulle vara riktigt att avskeda honom.

– Arriva har bara rena påhitt att komma med, säger Reza Forghani.

Protokollet från förhandlingen är inte påskrivet och för Johan Ingelskog, chef för arbetsplats- och avtalsenheten hos Kommunal, är det skäl att vänta med kommentarer. Och det är först när förhandlingen formellt är avslutad som Kommunal kommer ta ställning till om man ska gå vidare till Arbetsdomstolen. Han säger dock:

– Det är extremt ovanligt och en mycket kraftfull åtgärd att avskeda ett huvudskyddsombud. För oss är det viktigt att våra fackligt förtroendevalda och skyddsombud känner att förbundet alltid står bakom dem.

Reza Forghani hoppas att Kommunal ska gå till Arbetsdomstolen och han säger:

– Jag hoppas att AD tvingar Arriva att återanställa mig och att företaget inte ska kunna köpa ut mig. Det måste vara förbjudet att avskeda skyddsombud.