Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och även facket kritiserar näringslivet för kontakterna med Sverigedemokraterna.
– Riskkapitalisterna försöker rädda sina vinster med ett rasistiskt parti, säger han.

Enligt tidningen Dagens Industri har näringslivets organisationer kontakter med Sverigedemokraterna i flera frågor, bland annat i frågan om vinster i välfärden. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt reagerar mot detta.
– Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt. SD har svängt i hela frågan om vinster i välfärden, de kritiserade det i valrörelsen, men nu har de uppvaktats så mycket av företagen som gör vinsterna att de har svängt. De har lurat sina väljare, måste man väl säga, säger Sjöstedt till TT.

TT: Men är det fel att näringslivet har kontakter med riksdagspartier?
– Näringslivet väljer vad de gör, men partierna har valt att inte förhandla med Sverigedemokraterna, därför att det är ett rasistiskt parti. Och nu försöker de här riskkapitalbolagen rädda sina vinster med hjälp av ett rasistiskt parti som redskap. Jag tycker inte att det är ok, säger Sjöstedt.

Grundlösa påståenden, tycker Svenskt Näringsliv (SN).
”Svenskt Näringsliv samarbetar inte med några politiska partier. Lika lite tar vi partipolitisk ställning. Däremot möter vi ofta partiernas valda representanter i riksdagen och i fullmäktige runt om i landet. Detta gör vi oavsett om de tycker som vi eller inte”, skriver SN:s presschef Peter Isling i en kommentar till TT.

Även LO-förbundet IF Metall är kritiskt till arbetsgivarparternas agerande.
– De flörtar med ett främlingsfientligt parti, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Visst har IF Metall mängder av SD-sympatisörer bland sina medlemmar, ungefär lika många som bland befolkningen i övrigt, enligt Ferbe. Men att samarbeta med SD finns inte på kartan.
– Om vi skulle göra likadant som arbetsgivarorganisationerna skulle var fjärde medlem förmodligen lämna oss, säger Ferbe och refererar till att ungefär 25 procent av Metalls medlemmar har sin bakgrund i ett annat land.

LO Sverige inledde i dag också en Facebookkampanj med budskapet ”LO har inga smygmöten med SD”. Vid 17-tiden hade kampanjen delats mer än 1 600 gånger.

 

Olle Lindström/TT
Owe Nilsson/TT