Leif Lewin är professor vid Uppsala universitet. Foto: Vilhelm Stokstad

Leif Lewin är professor vid Uppsala universitet. Foto: Vilhelm Stokstad

Statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson borde byta plats, tycker professorn Leif Lewin efter att ha lyssnat på Sommar i P1.

Politiken handlar ofta om att vinna eller förlora. Men fackliga förhandlingar handlar oftare om att hitta kompromisser, eftersom båda parter har ett intresse av att en verksamhet ska gå med vinst, skriver Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, på Expressens debattsida i dag.

Lewin tycker att Stefan Löfven fortfarande framstår som den fackföreningsman han innerst inne är, i synnerhet när han beskriver de borgerliga partierna som att de ”sitter och tjurar” när de inte vill samarbeta med Socialdemokraterna.

Däremot anser statsvetarprofessorn att Karl-Petter Thorwaldsson är mera av ett ”politiskt djur”. Som ett exempel tar han när Thorwaldsson i sitt sommarprat i radio berättade om sin mamma och hur jämställdhet och politik hör ihop. Dessutom förespråkar Thorwaldsson stora statliga investeringar.

Att byta plats på de två skulle kanske råda bot på S vikande opinionssiffror, tror professorn.

Arbetet har sökt Karl-Petter Thorwaldsson för en kommentar.