Vill du bli grundskolelärare, affärsjurist, civilingenjör eller kanske arbetsterapeut? Över 15 000 högskoleutbildningar är fortfarande möjliga att söka, men det finns inga garantier om lediga platser.

För den som har kommit på andra tankar sedan anmälan till höstens högskoleutbildningar stängdes i april finns en ny chans nu. Det går fortfarande att göra en sen anmälan till tusentals utbildningar.

– Alla utbildningar som är öppna för sen anmälan går fortfarande att söka. Man står som en slags ”stand by” om det finns lediga platser, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

De mest populära utbildningarna där det råder konkurrens är dock inte öppna, där är reservlistorna så långa ändå.

Men det finns ändå tusentals platser på både enstaka kurser och hela program som är öppna.

– Det är universiteten och lärosätena själva som tar beslutet. Egentligen så är det inte för sent att söka ens när terminen startat, det kan vara så att folk hoppar av efter ett par veckor, säger Åke Lernefalk.

Men bara för att det går att söka är det ingen garanti för att det finns lediga platser, förklarar han, och sökande måste fortfarande uppfylla alla behörighetskrav.

Johanna Cederblad

 

Läs mer på antagning.se

Fakta:

Utbildningar slumpas bort • På Universitets- och högskolerådets webbplats antagning.se finns listorna på alla de kurser och program där det kan finnas platser kvar efter första urvalet. Utbildningar finns över hela landet. • Under augusti behandlas de sena anmälningarna. Betyg spelar inte någon roll för sena anmälningar, reserver med lägre poäng kan "springa förbi" den som sökt sent.