Au pairer i Norge utnyttjas som pigor. Det anser norska LO och politiker som nu ryter ifrån om systemet där unga kvinnor från främst Filippinerna används som billig arbetskraft.

Verksamheten bör avskaffas, anser LO-basen i Norge, Gerd Kristiansen, som har fått nog av norska värdfamiljer som utnyttjar au pairer.

– Det är tydligt att allt för många av dem är ute efter ett hembiträde, efter billig arbetskraft. Det har aldrig varit meningen och är inte tillåtet, säger hon till norska VG.

Håll gräsmattan ren från hundbajs. Ljus ska vara tända innan au pairen ger besked om att middagen är färdig. Tvättmaskinen ska tömmas i samma ögonblick som den är klar. Detta är några av kraven som norska familjer har ställt på au pairerna, enligt norska medier.

Au pairer får enligt reglerna inte arbeta som barnskötare eller hemhjälp på heltid då syftet med vistelsen är kulturutbyte. I Norge får au pairer arbeta max 30 timmar i veckan, i Sverige 25. Men verkligheten ser ofta annorlunda ut för de utländska kvinnorna.

– De som kommer utnyttjas alltför ofta å det grövsta, säger Gerd Kristiansen.

Senterpartiets gruppledare Marit Arnstad hakar på kritiken och föreslår att au pair-verksamheten ska skrotas. Men förslaget kommer knappast att nå majoritet i Stortinget.

– Bara för att vissa familjer utnyttjar systemet så är det trots allt en del av en internationell konvention, säger Høyres Siri Meling.

Sedan flera missförhållanden avslöjats skärptes reglerna 2013 och regeringen införde ett så kallat karantänsystem för värdfamiljer som missbrukat systemet. Sedan dess har fem norska familjer, totalt tio personer, förbjudits att anlita au pairer och fler förbud väntas, enligt norska migrationsverket (UDI).

Av Norges drygt 3 000 au pairer kommer 86 procent från Filippinerna. I fjol kom det 1 476 nya au pairer till landet, enligt UDI. Svenska Migrationsverket har till och med juni i år beviljat arbetstillstånd för 156 utomeuropeiska au pairer, att jämföra med 266 personer under helåret 2014. Hur många som kommer hit från Europa eller som är här utan arbetstillstånd finns det inga siffror på.

I Sverige har minimiersättningen för au pairer inte höjts på över 15 år. Den ligger på 3 500 kronor per månad i lön före skatt. I Norge är kontantersättningen 5 400 norska kronor.