Tretton busschaufförer i Stockholm har skickats hem från jobbet för att ha vägrat ha strumpor och heltäckande skor i sommarvärmen. Arbetsgivaren hävdar att det hela är en säkerhetsfråga.

I morse gick flera busschaufförer ut i protest mot arbetsgivaren Keolis nya klädkod, som innebär att förarna inte får jobba strumplösa i sandaler. Protesten slutade med att tretton av dem skickades hem.

– Det har gått för långt. Ingen ser våra fötter vid gaspedalerna. Det är också ohygieniskt att ha på sig strumpor i sandaler i den här värmen, säger busschauffören Sven till aftonbladet.se.

Men Keolis hävdar att det är en säkerhetsfråga och att det över huvud taget inte är lämpligt att arbeta i sandaler.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att köra i flipflops eller sandaler, som också kan glida av, säger Johan Nordfjäll, pressansvarig på Keolis, till TT.

Den nya uniformen har införts successivt sedan förra sommaren. I sydvästra Stockholm, där förare nu protesterar, infördes den häromdagen. Enligt Johan Nordfjäll är det naturligt att chaufförer skickas hem om de bryter mot rutinerna. Han påpekar också att uniformen har flera alternativ.

– De kan välja mellan flera olika klädesplagg, som shorts och kortärmad skjorta när det är varmt. Dessutom är alla bussar utrustade med AC på förarplats.