Igår bildades en branschorganisation för företag som sysslar med asylboende. Tanken är att organisationen ska företräda företagen gentemot Migrationsverket. Och det krävs kollektivavtal för att vara med i nya Almega Asylboendeföretagen.

– Jag tycker det är viktigt att vi står upp för vår hyfsat generösa flyktingpolitik och att vi tar ansvar för att göra det bra och att flyktingar får ett värdigt och korrekt bemötande. Det är dessutom viktigt att det blir ordning och reda i upphandlingen, säger Karin Welin, som är ordförande för den nya branschorganisationen.

Hon har tidigare jobbat med ensamkommande flyktingbarn och företräder nu ett nystartat företag i Götaland.

Det är Migrationsverket som köper upp asylboende. Verket har avtal om asylboende med runt 200 företag.

Karin Welins bedömning är att det finns bortåt 1 000 anställda på asylboenden. Det är inte en personalintensiv verksamhet. De som jobbar på asylboenden arbetar i kök, som vaktmästare och i olika servicejobb. Och enligt Karin Welin har en del av företagen kollektivavtal med Unionen medan andra kan tänkas sluta avtal med Hotell och restaurangfacket.

– Vi kommer ställa krav på företagen för att visa att det är seriösa företag som sysslar med detta. Och vi tänker utarbeta någon typ av certifiering, säger Karin Welin.

Företrädare för runt 40 företag deltog på bildandet av branschorganisationen. Förhoppningen är att huvuddelen av de 200 företag som har kontrakt med Migrationsverket ska gå med i den nya branschorganisationen.