Vänsterpartiet HDP fick flest röster av turkiska medborgare i Sverige. Partiet klarade av den höga parlamentsspärren på tio procent och blev tungan på vågen i parlamentsvalet i Turkiet i går.

HDP (Folkets demokratiska parti) fick drygt 13 procent av rösterna i gårdagens parlamentsval. Därmed förlorade president Tayyip Erdogans milt islamistiska regeringsparti AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) sin majoritetsställning i parlamentet. Partiet fick visserligen flest röster (42 procent), men backade med tio procentenheter jämfört med förra valet.

Men HDP blev största partiet i ett tiotal länder där turkiska medborgare fick rösta, däribland Sverige.

Enligt turkiska valmyndigheten var drygt 36 000 turkiska medborgare i Sverige röstberättigade i gårdagens val. Bara cirka 8 000 av dem uppgavs ha använt sin röst när över 90 procent av utlandsrösterna var räknade strax före lunch i dag.

I Sverige fick HDP drygt 43 procent av rösterna, medan Erdogans AKP fick knappt 34 procent. Även i Tyskland, där det bor cirka 1,5 miljoner röstberättigade turkiska medborgare, slutade valet med en stor framgång för HDP, som fick drygt 20 procent av rösterna.

Det är första gången som turkiska medborgare utomlands får rösta i ett parlamentsval.