Inom kort väntas Unionen skapa ett program med framtidsmål för de kommande 10-15 åren, liknande det som LO har.
– Vi hoppas kunna försöka konkretisera vad vi vill åstadkomma, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. 

niklas_hjertFörslaget till ett framtidsprogram uppstod efter förra avtalsrörelsen, 2013, och de utvärderingar som då genomfördes. När 2016 års avtalsrörelse nu har dragit igång samlar Unionen in åsikter från sina medlemmar och regionala avtalskonferenser. Därutöver hoppas Unionen skapa skrivningar med längre framtidsutsikter än till enbart kommande avtalsrörelse. Dessa ska läggas fram under förbundsrådet 8-9 juni.

En framtidsplan för kommande 10-15 år är på sin plats, menar Niklas Hjert. Vad denna plan ska innehålla vill han dock inte gå in på ännu, men säger att det bör finnas konkreta mål för medlemmarna.

Unionen ska under förbundsrådet i juni även fatta beslut om frågor att driva inom samtliga avtalsområden. Niklas Hjert ser ekonomin och inflationen som de tuffaste frågorna att hantera i kommande avtalsrörelse.

– Ju bättre samsyn vi har på ekonomins utveckling, desto lättare är det att träffa ett längre avtal. Men det är en dum idé att höja löner för att försöka dra upp inflationen, säger Niklas Hjert.