Det blir val i Danmark den 18 juni. Det sade Helle Thorning-Schmidt (S) på en presskonferens för en stund sedan. Ekonomin och invandringsfrågorna kommer att stå i fokus, säger en expert till TT.

– Danmark är i bättre form i dag än vi var 2011, sade Thorning-Schmidt när hon vid en presskonferens på onsdagen rivstartade valrörelsen.

Hon bad om förnyat förtroende med hänvisning till att annars skulle återhämtningen riskeras, och anklagade oppositionen för att stå för nolltillväxt. Valrörelsen kommer att kretsa kring ekonomi och invandring, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet till TT.

– Regeringen lovade i går att använda 39 miljarder danska kronor till den offentliga sektorn. Konservative Venstre däremot har sagt att de inte kommer att tillföra en krona.

Däremot lovar det blå blocket att man ska sänka skatterna om man får makten den 18 juni.

Rörande den andra stora frågan, invandringspolitiken, så är samtliga av Danmarks partier med undantag för två överens om att invandringen måste minska. Enligt Drude Dahlerup har det gått så långt att de stora partierna tävlar om vem som stramar åt invandringspolitiken mest.

– Partierna anklagar hela tiden varandra för att vara för liberala, säger Drude Dahlerup.

Just nu leder det blå blocket i opinionsmätningarna med 52 procent av rösterna mot det röda blockets 48 procent.