Klicka för större bild

Klicka för större bild

 

Tvister för att få kollektivavtal ökar. Hittills i år har LO-förbunden ­varslat för att få företag att teckna kollektivavtal fler gånger än under hela 2013.

Fram till 1 maj i år hade LO-förbunden lagt tolv konfliktvarsel för att få avtalslösa företag att teckna kollektivavtal. Det är fler varsel än under hela 2013. Redan förra året ökade stridsvarslen efter ha legat på rekordlåga nivåer i några år, och i år ser antalet ut att öka ytterligare.

– Det är ett hårdare klimat där ute. Det är fler som lägger sig i och stöttar arbetsgivare som inte vill teckna avtal, framför allt i sociala medier där det blir ett jävla liv, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.livscitat

Livs fick tidigare i våras avtal på Ingeborgs bageri i Linköping efter en tio dagar lång konflikt. Under konflikten fick arbetsgivaren stöd av till exempel Moderata ungdomsförbundet som arrangerade stödköp på bageriet. När avtalet tecknats sade bageriet genast upp den anställda och Livs stämde företaget för föreningsrättskränkning. Efter det har stödet för företaget exploderat i sociala medier och en hatkampanj har inletts mot Livs, vilket Arbetet tidigare berättat om.

Gerald Lindberg tror att uppmärksamheten kan ge andra arbetsgivare råg i ryggen när de vägrar teckna kollektivavtal.

– Vi kommer nog tyvärr att få se fler varsel framöver är jag rädd, säger han.

Även IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tror att konfliktvarslen kommer att öka. IF Metall har en ny satsning på att få avtal på de runt tusen avtalslösa företag där förbundet har medlemmar.

– Vi bestämde på kongressen att nu ska det blir ordning. Våra avdelningar har fått order om att de ska ut och värva medlemmar och teckna kollektivavtal, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Förbundet har också utbildat lokalombudsmännen i avtalsteckning. Även om konfliktvarsel är den sista utvägen så är det troligt att de ökar när fler företag ställs inför kravet på avtal.

– I de allra flesta fall går det ändå, men ibland måste vi varsla.

Att det skulle blivit ett hårdare ideo­logiskt motstånd mot kollektivavtal är inget som Svenskt Näringsliv känner igen.

– Det vi ser är att de ökade arbetskraftskostnaderna, särskilt för avtalsförsäkringar, avhåller företag från att teckna avtal eller gå med hos oss, säger Sverker Rudeberg som arbetar med arbetsgivarsamverkan.

Han tror att ökningen av avtals­tvister främst beror på att den fackliga aktiviteten för att få avtal ökat.

– Avtalsrörelsen har inte börjat ännu och valåret som engagerat LO-förbunden  är över – 2015 är nog ett bra år för facken att ägna sig åt medlemsvärvning och avtalsteckning, säger han.sncitat

Anledningen till att fackförbunden driver frågan om kollektivavtal så hårt är att samma villkor ska gälla för alla, säger LO:s avtalssekrete­rare Torbjörn Johansson. Inget företag ska kunna konkurrera med andra genom att ge anställda sämre lön och villkor.

– Kollektivavtal är enda sättet att reglera arbetsmarknaden. Alternativet är att vi överger den svenska modellen och får lagar som reglerar till exempel löner i stället. Det tycker vi är sämre, säger han.

Torbjörn Johansson har ingen direkt förklaring till varför avtalstvisterna nu ökar, men tror att det kan handla om vanlig glömska. I början av 2000-talet lade LO-förbunden runt 50 varsel om året för att få kollektivavtal. År 2006 ökade siffran markant och flera varsel fick stor uppmärksamhet, såsom konflikten på salladsbaren Wild’n fresh i Göteborg, där facket fick mycket kritik.

Efter det slutade förbunden nästan helt att varsla för att få kollektivavtal.

– Det blev väl lite obekvämt efter Wild’n fresh och Laval. Men det blev också lättare att få kollektivavtal efter det. Företagen visste vad som hände om de vägrade. Nu har det gått några år och min bild är att det fallit i glömska och att det har blivit svårare för facket att få till avtal igen, säger Torbjörn Johansson.

Om man tittar på 2007 och framåt är Livs det förbund som varslat mest, med 30 lagda varsel. Det är också det förbund som toppar årets statistik med fem varsel hittills.

– Det är vi och kanske HRF och Fastighets som har det riktigt tufft att få avtal. Det är svårt på små företag. De allra flesta varsel vi lägger är mot små bagerier, säger Gerald Lindberg.

Bottenplatsen i varselstatistiken delas av Pappers och Musikerna som båda lagt varsitt varsel sedan början av 2007.

 

lordihattLäs också: