Nu är det slut med lågprisflyg för anställda i Köpenhamns kommun. Stadens överborgmästare Frank Jensen (S) anklagar det irländska flygbolaget för social dumpning. 

Fank_Jensen_web

Frank Jensen (S) överborgmästare i Köpenhamn.

Tonläget har skärpts ytterligare i frågan om Ryanairs etablering på Köpenhamns flygplats Kastrup. En konflikt mellan flygbolaget och den danska fackföreningsrörelsen blossade upp vid årsskiftet gällande den bas på Kastrup som Ryanair har satt upp. Flygbolaget vägrar nämligen gå med på sjuklön liksom betald semester för de anställda.

Nu lägger sig stadens överborgmästare i konflikten.
– Social dumpning är en form av svineri som vi motarbetar här i Köpenhamn, säger Frank Jensen i Berlingske tidning.

Men socialdemokraten hotar inte bara med sina ord utan förbjuder nu även kommunens 45 000 anställda att flyga med Ryanair på arbetstid.

Flygfacken Serviceforbundet och FPU har varslat om konflikt och den danska arbetsdomstolen har granskat ärendet. Beslutsprocessen har dock tagit längre tid än väntat och tidigast onsdag kommer arbetsdomstolen med sitt utlåtande.

Fackförbunden kräver att Ryanairs anställda på Kastrup jobbar enligt dansk arbetslagstiftning. Ryanair har hittills vägrat med hänvisning till att bolagets fasta bas är Irland och att det flyger med irländska flygplan.

Danska LO, i vilket Serviceforbundet och FPU ingår, har hotat med strejk och blockader mot Ryanair om ingen lösning nås.