Arbetskulturen i byggbranschen måste förändras. Det menar Byggnads och Byggcheferna som dragit igång en kampanj för att bekämpa fördomar och locka fler kvinnor att bli byggarbetare. 

Tunnelbanestationer i Stockholm har i dagarna tapetserats med det tydliga budskapet om förändring. På affischer står det bland annat: ”Branschen behöver fler kvinnor. Det behöver ju städas här också”.

Lars_Bergqvist_Johan-Lindholm_jamstalldhetskampanj-300x276

Lars Bergqvist, ordförande branschföreningen Byggcheferna, och Johan Lindholm, ordförande Byggnads, med en av kampanjaffischerna.

Affischerna ska väcka uppmärksamhet och är tänkt att påminna om alla de fördomar som frodas inom byggbranschen. Samma budskap finns under hashtaggen #stoppamachokulturen på sociala medier. I ett manifest från Byggnads och Byggscheferna står att alla tjänar på en jämställd byggbransch.

Samtidigt har Lars Bergqvist, ordförande för Byggscheferna, och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, idag en debattartikel i Svenska Dagbladet där de förklarar hur de ser på machokulturen som frodats inom branschen.

”Vi kan inte stillatigande se på medan byggbranschen upprätthåller värderingar som andra branscher gjorde sig av med för flera decennier sedan. Nu är det hög tid att göra upp med en machokultur som riskerar att urholka branschens framtid.”, skriver de bland annat.