En missnöjeskampanj har tagit fart mot Livs på nätet. Facket tror dock att det snarare handlar mer om ett organiserat angrepp från borgerliga än om folkligt missnöje.

Den 1 april avslutades Livs blockad mot Ingeborgs bageri i Linköping när företaget tecknade kollektivavtal, men det innebar inte att historien fick ett slut. Bageriet sade nämligen upp sin enda anställda. Livs anser att uppsägningen skedde för att den anställda var med i facket och har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

Men striden förs inte bara i domstol. Den senaste veckan pågår den också på nätet, sedan en kampanj dragit i gång mot Livs. I Facebookgruppen Alliansens vänner uppmanas medlemmarna att gå in och lämna dåliga omdömen på Livs Facebooksida. De uppmanas också att skicka personliga missnöjesmejl till förbundsledningen.

Missnöjet handlar om att Livs använt maffiametoder som försatt företaget i blockad för att få kollektivavtal. Kritikerna anser också att facket medvetet driver småföretag i konkurs.

hansolofnilsson– Vi gör inget olagligt. Det är så här systemet fungerar. För oss spelar det ingen roll om en medlem jobbar på en liten eller stor arbetsplats. Oavsett storlek på arbetsplats har alla medlemmar samma rätt att få hjälp att få schysta villkor på jobbet, säger Hans-Olof Nilsson, ordförande för Livs.

Hans-Olof Nilsson ser kampanjen som ett angrepp inte bara på facket, utan på hela den svenska modellen där kollektivavtal sätter spelreglerna på arbetsmarknaden. Att det skulle handla om missnöjesyttringar från vanligt folk tror han inte.

– Det här är helt klart organiserat. Det är symptomatiskt att när Reinfeldt är borta kommer gammelhögern fram igen. Det är den gamla betonghögern som nu vädrar morgonluft och kryper upp ur skyttegravarna.

Han misstänker också att Svenskt Näringsliv har ett finger med i spelet.

– Man kan ju också undra om det här är ett inspel av arbetsgivarna inför avtalsrörelsen, ett försök att försvaga oss.

Att personer går in och ogillar facket på Facebook tar Hans-Olof Nilsson ändå med jämnmod. Att en borgerlig bloggare publicerar bilder och kontaktinformation på Livs ledning och ombudsmän, som en indirekt uppmaning till läsarna att kontakta dem, tycker han är allvarligare.

– Där tycker jag att man rör sig i gränslandet, säger han och tillägger att även om det kanske inte är direkt olagligt är det moraliskt förkastligt. Livs har nu en jurist som nu ser över vad som publicerats i bloggen.

Hans-Olof Nilsson säger att det trillat in en del mejl efter uppmaningarna, men att det inte rör sig om några våldsamma mängder.

– Sedan har jag fått ett antal telefonsamtal i helgen från dolda nummer där personer ringer och skriker.

Han säger att Livs har beredskap för att hantera situationen som uppkommit, men att det kanske kan bli en väckarklocka för andra fackliga organisationer.

– Vi har haft en lite naiv syn i facket att tvistefrågor avgörs vid förhandlingsbordet. Jag tror att det kommer att bli allt vanligare att striderna förs offentligt, och då inte på tidningarnas debattsidor, utan med olika kampanjer i sociala medier.

Livs får dock inte bara kritik i sociala medier. Kampanjen mot facket har också mobiliserat fackligt stöd, där flera fackliga uppmanar sina följare i sociala medier att gå in och ge Livs goda omdömen på Facebook. Hittills har 2 100 personer recenserat förbundet och det är betydligt fler än recensenterna på andra fackliga sidor. I skrivande stund har till exempel IF Metall 95 recensioner och Hotell- och restaurangfacket har 82.

Det är bara LO som närmar sig tusen recensioner och många av dem har skrivits de senaste dagarna efter ett annat inlägg i Facebookgruppen Alliansens vänner. Där uppmanas medlemmarna nämligen att inte nöja sig med att visa missnöje mot Livs utan att också göra det samma mot LO.