Verksamhetschefen Susanne Wieland försöker lösa läkarbristen en vecka i taget. Foto: Pavel Koubek

Från sju fasta läkartjänster till en. Situationen på Hallsbergs vårdcentral är katastrofal, enligt verksamhets­chefen Susanne Wieland. Nyligen anmälde hon vårdcentralen till Inspek­tionen för vård och omsorg.

Det är lunchtid och fredag. På vårdcentralen i Hallsberg verkar de flesta i personalen lättade över att det snart är helg. I ett år har verksamheten varit under extrem press.

Det började med att två läkare valde att gå i pension, vilket gav en snöbollsreaktion. Arbetsbelastningen blev för hög för dem som stannade kvar och till slut valde en efter en att lämna sina tjänster.

– Vi lever på hyrläkare, men jag har svårt att garantera patientsäkerheten när jag inte har fullständig kontroll över deras kompetens. Vi har gjort stickprover som visat på att det gjorts missar med dokumentation bland annat, säger Susanne Wieland.

På sitt kontor berättar hon om osäkerheten med att hyra in läkare veckovis.
– En dag blev det förväxling av medicin mellan två patienter. En som skulle ha hostmedicin fick sömnmedicin och vice versa. Det ordnade upp sig till slut, men det är betydligt större risk att det blir fel när läkare kommer in och arbetar tillfälligt.

På Hallsbergs vårdcentral är närmare 12 000 patienter listade. Stundtals har det bara funnits en hyrläkare på plats och då kan vårdcentralen endast ta emot patientbesök på förmiddagarna.

Detta har gjort invånare upprörda och Susanne Wieland har fått ta emot hot på både mejl och telefon.
– En man ringde och sa att allt var mitt fel och att jag gjorde bäst i att lämna verksamheten. Om jag inte gjorde det själv skulle jag få hjälp, menade han. Samma eftermiddag hade någon punkterat däcken på min bil.

Till slut blev situationen så ohållbar att hon kontaktade Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som kom på besök för ett par veckor sedan.
– De kunde inte se att vi måste förändra verksamheten. Men jag måste få veta vad vi kan göra om det inte löser sig. Personalen vill att jag gör en anmälan till Arbetsmiljöverket, men jag känner att jag måste vara tillräckligt stark för det.

Susanne Wieland darrar på rösten när hon pratar om hur den egna hälsan har påverkats av den akuta läkarbristen.
– I december tänkte jag att hur i hela friden ska jag ro detta i land? Men nu försöker jag lösa en vecka i taget. Vi kan klara det ett år till, men den stora frågan är hur länge primärvården som helhet kan halta.

– Jag skulle aldrig klara att arbeta som ordinarie läkare på vårdcentralen just nu säger Eva Fuglstad, den enda fast anställda läkaren.
Hon har gått ner i arbetstid och fått en specialanpassad tjänst, eftersom hon blev sjuk av stress när en efter en av de andra läkarna slutade. 
Foto: Pavel Koubek

I korridoren utanför kontoret kommer Eva Fuglstad gående. Hon är den enda fasta läkaren som är kvar i tjänst. Men fjolårets neddragningar gjorde henne stressjuk och hon fick gå ner i arbetstid. I år har en specialanpassad tjänst skapats åt henne där hon ansvarar för hemsjukvården och särskilda boenden.
– Jag skulle aldrig klara av att arbeta som ordinarie läkare på vårdcentralen just nu. Här finns inga begränsningar i hur mycket jobb man måste göra och det är stressigt att inte kunna tillgodose alla behov, säger hon.

En korridor bort sitter Sofa Farade Awale och väntar in nästa patient. Han har hoppat in som hyrläkare en vecka på vårdcentralen i Hallsberg. Det är första gången han är här.

I tre månader är han tjänstledig från sin tjänst på Varbergs sjukhus. Anledningen till tjänstledigheten är att han vill försöka hitta en fast tjänst i Västsverige där han kan kombinera en läkarroll inom psykiatrin och på vårdcentral.
– Jag vill inte vara hyrläkare på lång sikt, det är alldeles för stressigt. Risken finns att man gör fel för att man inte känner patienterna som man möter. Det är mycket tryggare med en fast anställning, säger han.

Inne i rummet slår klockan ett. Sista patienten för dagen ska undersökas. Inte heller denna eftermiddag har vårdcentralen möjlighet att boka in fler patienter.

Sofa Farade Awale har hoppat in en vecka på Hallsbergs vårdcentral.
– Jag vill inte vara hyrläkare på lång sikt, säger han. Det är alldeles för stressigt. Foto: Pavel Koubek

 

MER OM VÅRDENS PERSONALKRIS:

• Miljarder till inhyrning

• Bara möjligt inom vården: 100 timmars arbetsvecka för hyrläkare

• Vården kommer inte ur sin onda cirkel: ”Vi är i händerna på bemanningsföretagen”

• Sjukvårdsministern: ”Staten måste ta sin del av ansvaret”