Bara i landstinget: Hundratimmarsvecka
I många år har Peter Bistoletti arbetat som hyrläkare runt om i landet. Trots en lön på uppemot 90 000 kronor i veckan är han kritisk.
– Ingen hänsyn tas till patientsäkerheten, säger han.
Peter Bistoletti är specialistläkare och docent i gynekologi och obstetrik. För drygt tio år sedan valde han att bli så kallad stafettläkare, det vill säga att han hyrs ut på tillfälliga kontrakt via bemanningsföretag till sjukhus och vårdcentraler.
I höstas arbetade han som inhyrd läkare på kvinnokliniken i Skövde. Trots att där fanns 26 fast anställda läkare, fick Peter Bistoletti ta många långa jourpass. Periodvis var han ensam ansvarig läkare för förlossning, akutmottagning, BB- och gynekologavdelningar.
I år har Peter Bistoletti i princip slutat arbeta och gått i pension. Men erbjudanden fortsätter att strömma in. Det senaste anbudet han fick gäller en vecka i sommar med 105 timmars veckoarbetstid, varav tre nattjourer med upp till 25 timmars långa arbetspass.
Han tackade nej.
– Detta är helt orimligt för en privat företagare men sedan många år helt okej för landstingen. Min dotter som driver restaurang skulle behöva stänga sin verksamhet direkt om arbetsinspektionen kom på besök och upptäckte liknande arbetstider.
Han drar en parallell till andra branscher som alltid måste ha 100 procent säkerhet.
– Tänk om flyg- eller kärnkraftsindustrin skulle ha dessa arbetspass, det vore helt otänkbart. Men inom vården går det.
Han berättar att Gällivare sjukhus, Östersunds sjukhus och vissa sjukhus i Västra Götaland tillåter schemaläggning med omkring 100–110 timmar veckoarbetstid.
– Jag vill inte säga exakt vad som hänt, men jag har sett situationer som inneburit risk för patientsäkerheten efter så långa arbetspass.
MER OM VÅRDENS PERSONALKRIS:
• Vårdcentralen som bara har en fast anställd läkare
• Vården kommer inte ur sin onda cirkel: ”Vi är i händerna på bemanningsföretagen”