Gör det svårare att få tag på skjutvapen, uppmanar Handels Polisen. Tre väpnade rån inträffade samma kväll i Stockholm denna vecka.

glock1615I tisdags kväll rånades tre butiker i Stockholm av personer beväpnade med skjutvapen och kniv. Det skedde bara några dagar efter att Handels slagit larm om att de väpnade rånen ökat under årets första kvartal, efter att minskat i flera år.

– Det här bekräftar tyvärr bilden att rånarna inte drar sig för att hota med skjutvapen. Fortsätter den här utvecklingen är jag rädd för att vi kommer se en rejäl ökning av rån med skjutvapen även sett över hela året, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Handels kräver nu att polis och politiker tar krafttag för minska rånen. Förutom att införa slutna kontantsystem så att rånarna inte kommer åt kontanter vid rånen handlar det om att göra det svårare att få tag på vapen.

– I dag är det alldeles för lätt att få tag på skjutvapen. Vi vill ha besked från polis och politiker om vad de tänker göra för att minska tillgången till skjutvapen i samhället, säger Krister Colde.

Som Arbetet tidigare berättat ökar också andelen rån där personal skadas. Vid 17 procent av rånen förra året förekom personskador.