Byggnads och Elektrikernas a-kassor har samlat för mycket i ladorna.  Den slutsatsen drar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en färsk rapport.

– Medlemmarna har betalat mer än vad som behövs. Det ska de få till godo, säger Roal Nilssen, föreståndare för Byggnads a-kassa.

Alexander Augst är föreståndare för Elektrikernas a-kassa.

– Vår avgift till staten ökar när a-kassan höjs den 7 september. Vi tar inte ut ökningen genom att höja medlemsavgiften, berättar han.

Det blev ett ramaskri när avgifterna till a-kassan chockhöjdes 2007. På två år gick en halv miljon medlemmar ur a-kassan.

Avgifterna åkte berg- och dalbana när risken för arbetslöshet skulle avgöra prislappen för medlemskap. Dessutom var reglerna så krångliga att a-kassorna fick svårt att räkna ut vad de skulle betala.

För att inte medlemmarna skulle drabbas av obehagliga överraskningar började a-kassorna att samla pengar på hög. Det egna kapitalet tredubblades mellan 2006 och 2011 – från en miljard till drygt tre miljarder.

Sedan dess har a-kassorna gått back – men trots ett underskott på 369 miljoner 2013 hade de fortfarande kvar nästan 2,5 miljarder på kistbotten i slutet av året.

Den 1 januari förra året kom regeringens återställare. A-kasseavgifterna sänktes till ungefär samma nivå som före 2007. Arbetslösheten i en bransch skulle längre inte påverka prislappen för a-kassan.

Därmed är det dags att betala tillbaka, tycker IAF.

Uppmaningen riktar sig framför allt till de fyra rikaste a-kassorna. Utöver LO-kassorna Byggnads och Elektrikerna är det Svensk Handels a-kassa och Skogs- och lantbrukstjänstemännens a-kassa.

De har så att det räcker till minst ett års utgifter.

Elektrikerna betalar redan tillbaka genom att subventionera medlemmarnas a-kasseavgift.

–  Vi ligger kvar på 100 kronor och går med stadigt underskott, uppger Alexander Augst.

Byggnads a-kassa har drygt 300 miljoner kronor i eget kapital. På onsdag ska styrelsen bestämma hur mycket det egna kapitalet ska krympa. Nästa beslut är hur medlemmarna ska få glädje av pengarna. Det tas tidigast den 27 maj.

– Det finns alternativ till att sänka avgiften, till exempel avgiftsfria månader, säger Roal Nilssen.

Byggnads a-kassa har 109 000 medlemmar. Avgiften är 130 kronor i månaden.

Elektrikernas a-kassa har drygt 26 000 medlemmar. Det kostar en hundralapp i månaden att vara med.