mallofscandinavia

Ett nytt skyddsstopp har lagts på Mall of Scandinavia. Knappt hade det gamla stoppet upphävts innan elektrikerförbundets skyddsombud slog larm om nya faror.

I går upphävdes de sista delarna av det stora skyddsstopp på Mall of Scandinavia i Solna som lades i måndags och utökades i tisdags. Men i dag var det dags igen. Ett lokalt skyddsombud för Bravida gick skyddsrond och fann sådana brister att arbetet på biografen som befinner sig på våningsplan 6-8,5 stoppades.

– Det handlade åter om utrymningsvägar som var blockerade, bristande belysning och skyltar, men också om extremt allvarlig fallrisk. Det saknades räcken så att man kunde falla åtta meter rätt ner, och det är givetvis direkt livsfarligt, säger Petter Johansson, regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundets verksamhetskrets Stockholm Gotland, och som varit kontakt med skyddsombudet.

Det tidigare skyddsstoppet berörde runt 250 av de 900 personer jobbar på bygget. Det nya stoppet är betydligt mindre och omfattar upp till tio elektriker. Arbetet som nu stoppats utförs av en underentreprenör åt Peab, men det är ändå Peab som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Petter Johansson tycker att det finns all anledning att ifråga sätta hur Peab sköter ansvaret för de anställdas säkerhet.

– Det är anmärkningsvärt att det inte gått ett dygn sedan förra stoppet innan vi tvingas lägga ett nytt, säger han.

Arbetet har sökt men inte lyckats nå Peabs informationschef för en kommentar.