Skatteverket lägger ner kontor i nio orter och de anställda erbjuds jobb på andra skattekontor.

– Vi förstår inte det här. Det saknas argument och jag är upprörd just nu, säger Ing-Marie Sundin, ordförande i facket ST:s avdelning på Skatteverket direkt efter beskedet.

Att Skatteverket ska centralisera verksamheten ytterligare och stänga ett antal kontor blev känt förra veckan. Skatteverket vill stänga sina kontor i Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, Vetlanda, Värnamo och Ängelholm. Totalt berörs 510 anställda som alla kommer erbjudas placering på de närliggande orter som verksamheten flyttas till.

”Som statlig myndighet behöver vi ständigt effektivisera vår verksamhet. På sikt blir vi därmed färre medarbetare. Därför behöver vi minska antalet verksamhetsorter”, skriver överdirektör Helena Dyrssen i en kommentar.

Inom facket är man upprörda över att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson nyligen kopplade nedläggningarna till att budgeten inte räknats upp i samma takt som personalens löneökningar.
– Statens kompensation för löneökningar går upp och ner, men att vi ska behöva göra den här omorganisationen på grund av våra löneavtal är upprörande. Vår ekonomi är oerhört välskött och vi fick till och med lämna tillbaka pengar för några år sedan, säger Ing-Marie Sundin till TT.

Hur många medarbetare som vill eller kan flytta till annan ort, är oklart enligt facket.
– I Lycksele arbetar man med registerverksamhet och bland annat uppskov som glöms bort i taxeringarna. De drog in 80 miljoner kronor förra året och nu ska de flytta till Umeå dit det är 13 mil. Hur många tror du har möjlighet att flytta med?

Förslaget ska nu förhandlas med facket. I huvudsak beräknas flyttningen av verksamheten ske mellan 2016 och 2018.