Regeringen hade lovat att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen från 1 juli i år. Nu erfar Sveriges Radios Ekot att detta förslag inte finns med inte i vårbudgeten. 

– Det tycker jag är väldigt tråkigt. Att avskaffa den bortre tidsgränsen är ett otroligt viktigt rättvisekrav och dessutom har vi i dag en förfärlig massa människor som har blivit utförsäkrade, också många under pågående behandling. Den oron ska man inte behöva känna, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, till Ekot.

Regeringen slog i höstens budgetpropositionen fast att utförsäkringarna ska upphöra. Planen var då att ta bort tidsgränsen, för när en person inte längre får någon ersättning från försäkringen, från 1 juli i år.

Men så röstades höstbudgeten ned. Inför vårbudgeten som presenteras om några veckor, erfar nu Ekot, att förslaget inte finns med. Ett förslag ska skickas på remiss, och det mest sannolika är att frågan istället finns med i höstbudgeten.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill inte ge en kommentar till Ekot.

LO, med Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen, har förespråkat en slopad borte tidsgräns hela vintern.

– Det var fel väg att gå redan när det genomfördes. Det har inte inneburit något positivt, och ju längre vi har det kvar, desto sämre blir det, kommenterar han.

Sedan tidigare har en majoritet i riksdagen bestående av alliansen och SD varit emot att slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen.