helene-1

– Vi behöver rekrytera en halv miljoner till välfärden på tio år. Då måste vi vara bra arbetsgivare, säger Heléne Fritzon. Foto: Jonas Ekströmer

 

Heléne Fritzon ska se till att Stefan Löfvens vallöfte blir verklighet. Heltid ska bli norm i kommuner och landsting.

– Frågan hamnar på dagordningen direkt, säger hon.

På tisdag väljs hon till ny ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation efter Ingela Gardner Sundström (M), även om hon själv är noga med ett förbehåll.

– Jag är inte vald än.

I maj utlovade Stefan Löfven ett kollektivavtal om rätt till heltid i kommuner och landsting ”om det blir rödgrön majoritet” i SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Det blev rödgrönt. På tisdag väljs de som ska styra SKL, inklusive ledamöterna i den mäktiga förhandlingsdelegationen.

– Heltid som norm är en högt prioriterad fråga. Är vi bara överens hela vägen kan det gå ganska fort att skriva kollektivavtal. Det viktigaste är att vi blir överens om hur formuleringarna ska se ut, betonar Heléne Fritzon.

Men det räcker inte med bara ett kollektivavtal.

– Nästa viktiga fråga är att göra heltid till norm i hela verksamheten. Det är oerhört viktigt att alla lokala politiker har fokus på frågan på hemmaplan, understryker hon.

Heltid ska inte leda till fler delade turer, det vill säga långa arbetsdagar med ett pass på morgonen, ett pass på kvällen och några lediga timmar mitt på dagen. Det var Löfvens andra löfte.

– Om några år tror jag att heltid är norm i den offentliga välfärden. Då har vi en annan organisation. De delade turerna är borta. Det är min absoluta förhoppning.

Heléne Fritzon är tillbaka som kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Kommunen är en av 100 i Sverige som regeras av en koalition över blockgränserna. S styr tillsammans med C och FP.

– Vi har formulerat ett gemensamt program i tio punkter. En är rätt till heltid. En annan är att vi ska ta fram en plan för att ta bort delade turer, berättar hon.

I Kristianstad står heltid på dagordningen sedan tio år. Alla anställda får önska sysselsättningsgrad och alla får ett erbjudande om en heltidstjänst.

– Vi har tagit viktiga steg. På vägen har vi ökat kunskaperna i hela organisationen om värdet av att vi organiserar den kvinnodominerade välfärden utifrån heltid, men vi har inte nått heltid som norm.

Hon anser att heltid blir norm först när alla tjänster är heltid och deltid innebär tjänstledighet från en heltidstjänst.

Rätt till heltid och delade turer hänger ihop. I många kommuner har heltid lett till mer av delade turer.

– Om vi tar bort delade turer krävs en ny organisation. Du måste vara beredd att jobba på flera enheter eller flera ställen. De anställda måste tycka att det blir attraktivare att jobba så. Det kräver ett utvecklingsarbete.