Sundsvallsbron. Foto: Trafikverket

Sundsvallsbron. Foto: Trafikverket

Årets bygge borde kallas årets skandalbygge, enligt Byggnads. Arbetarna har haft dåliga villkor på flera av de byggprojekt som är nominerade till priset.

På måndag koras Årets Bygge 2015 på en branschgala, men facket är kritiskt till priset. På flera av de nominerade byggprojekten har arbetarna haft dåliga arbetsförhållanden och lönedumpning har förekommit.

– Det är anmärkningsvärt när byggbranschen lyfter fram byggprojekt där det uppenbarligen inte har gått rätt till för de anställda. Ska man lyfta fram ett mönsterprojekt så ska det ha varit en mönsterarbetsplats också, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i ett pressmeddelande.

Han tycker att det är en fråga förtroendet för byggbranschen när byggen som inte haft schysta villkor lyfts fram som förebilder.

– Om svensk byggbransch ska fortsätta vara ett flaggskepp och något vi med stolthet ska visa upp så måste vi kunna stå helt raka i ryggen, säger Johan Lindholm.

Byggnads pekar främst ut det nominerade bygget av Sundsvallsbron som bland annat granskats av SVT:s Uppdrag granskning i somras. Granskningen visade att lönedumpning förekom på bygget och att leverantörer struntade i kollektivavtalen. Men enligt uppgift till tidningen Byggnadsarbetaren har Byggnads gått igenom flera av de nominerade projekten och hittat flera som haft problem.