Anna-Stina Svakko, samisk slöjdhantverkare, blickar ut över Kirunavaara. Foto: Lisa Kejonen Pauker

Anna-Stina Svakko, samisk slöjdhantverkare, blickar ut över Kirunavaara. Foto: Lisa Kejonen Pauker

Fotoutställningen Inland manar till debatt om glesbygdens utmaningar. I fokus på Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi står avfolkning och nedläggning samt gruvnäringen som lovar arbeten men hotar rennäring och ekoturism.

Men även möjligheter presenteras, som Rensele dit 25 barnfamiljer flyttat sedan 2007 och där samarbete är lösningen för att hålla orten vid liv.

– Frågan om Norrlands framtid har tagit ny fart bland inlandsbor. Reaktionerna mot försämrad samhällsservice och mot synen på Norrland som råvaruresurs på en global marknad växer sig allt starkare. Vi ville därför skapa en plattform för diskussioner om statens och kommunernas oförmåga att bejaka andra livsformer än de urbana, säger Britta M Lundgren, projektledare.

Författaren Po Tidholm, en av utställningens skribenter, efterlyser ett nytt sätt att tänka.
– Om mer pengar från gruv- och skogsnäringen, vatten- och vindkraften stannar kvar i inlandet skulle en bättre servicenivå kunna upprätthållas. Det skulle få människor att bo kvar. Det skulle se annorlunda ut om inlandsborna själva definierade vad som är samhällsnytta.

Yvonne Rittvall

Fotoutställning

  [caption id="attachment_106004" align="alignnone" width="410"]Modernt fäbodliv i Klövsjö. Foto: Katja Kristoferson Modernt fäbodliv i Klövsjö. Foto: Katja Kristoferson[/caption] Inland Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, Västerbottens museum Pågår fram till 26 april