Martin Klepke webbledartopp

Vapenavtalet med Saudiarabien sägs upp.

Med den utveckling som skett var det väntat. Den rödgöna regeringen kunde inte med samma mediatystnad som rådde när Alliansen utan att blinka förlängde avtalet 2010, nu göra detsamma.

Därtill var pressen alldeles för stor.

”Källor” gör gällande att den direkta orsaken till det slutliga beslutet att säga upp avtalet var att Miljöpartiet annars hotade hoppa av regeringssamarbetet.

Hur det nu än var med det har Miljöpartiet vunnit anseende, inte minst bland sina egna väljare som inte varit särskilt bortskämda med framgångar för regeringens MP-ministrar.

En annan vinnare är utan tvekan utrikesminister Margot Wallström för vilken en förlängning av avtalet skulle ha inneburit en total och bestående kollaps för den feministiska utrikespolitik hon vill föra.

Medan striden rasat om avtalets möjliga eller omöjliga förlängning har den tidigare utrikesministern Carl Bildt åter lyckats leverera ett odödligt citat när han påtalade att ett avslut skulle vara ovänligt mot den saudiska regeringen.

Om det är ovänligt att avbryta militära avtal med krigsherrar från repressiva diktaturer har ansvarskännande svenska politiker en skyldighet att vara ovänliga.

Och 31 svenska näringslivschefer lyckades under tiden också skämma ut både dig själva och sina företag genom att med en debattartikel i DN visa att de mer eller mindre struntar i om saudiska kvinnor och regeringskritiker stympas, styckas, piskas eller hudflängs.

Bara de själva tjänar pengar.

Det moraliskt oansvariga avtalet med Saudiarabien, som slöts 2005 av socialdemokraternas dåvarande svaga försvarsminister Leni Björklund (som förutom att sluta avtal med krigsherrar lyckades schabbla sönder hela den svenska försvarsbudgeten) och som 2010 förlängdes av en moraliskt förblindad alliansregering, har därmed förhoppningsvis nu slutgiltigt avbrutits.