Luca Visentini blir Europafackets nya generalsekreterare. Foto: Eva Nordmark

Luca Visentini blir Europafackets nya generalsekreterare. Foto: Eva Nordmark

Det blir Luca Visentini som tar över som ny generalsekreterare för Europafacket om kongressen röstar som styrelsen vill.

I dag röstade styrelsen om vem de vill se som ny generalsekreterare då Bernadette Ségol går i pension efter kongressen i Paris som hålls i slutet av september.

Det blir Luca Visentini från Italien som tar över. Han vann över den andra huvudkandidaten, tysken Peter Scherrer, med röstsiffrorna 55 – 49. Sex personer avstod från att rösta. Striden mellan de två huvudkandidaterna uppges ha varit hård de senaste två veckorna.

Peter Scherrer kommer att få rollen som vice generalssekreterare.

Visentini var favorit hos facken i södra Europa. I dag jobbar han som konfederationssekreterare på Europafacket. Tidigare jobbade han för italienska livsmedelsfacket UIL.

De nordiska facken i NFS förespråkade tysken Peter Scherrer från DGB.

– Vi träffade både och tyckte att Peter Scherrer var den bästa kandidaten men de är jämbördiga och jag tror att det här ledningsteamet, där också svensken Veronica Nilsson är föreslagen, kommer att göra ett bra jobb. Europafacket behöver en ny ledning så att vi får styrfart igen och inte bara fastna i detaljer som vi gjort just nu, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Peter Scherrer har ett förflutet i IG Metall. Han har även varit generalsekreterare för Europeiska metallfacket (EMF) och är medlem i tyska socialdemokraterna. Många av facken i norra Europa stödde honom.

En tredje kandidat fanns också med då styrelsen gick till val. Det var bulgaren Plamen Dimitrov. Han drog dock tillbaka sin kandidatur innan omröstningen då det stod klart att han inte hade någon chans att vinna.