Alexander Stubbs förslag påminner mycket om den politik som Moderaterna fört i Sverige. Foto: Alastair Grant

Alexander Stubbs förslag påminner mycket om den politik som Moderaterna fört i Sverige. Foto: Alastair Grant

Det är sex veckor kvar till riksdagsval och regerande finska Samlingspartiet kräver ”extremt måttliga löneuppgörelser” i framtiden. Det är ett utspel som inte faller i god jord hos de finska facken.

Finland är ett av få länder i EU där arbetslösheten fortsätter att stiga. Landet har dessutom ekonomiska problem.

I går presenterade Alexander Stubb, ledare för högerns Samlingspartiet samt statsminister, ett tiopunktsprogram för att kicka i gång ekonomin igen. Han vill bland annat att parterna på arbetsmarknaden ska göra ”extremt måttliga löneuppgörelser”, skriver Hufvudstadsbladet.

Stubb räknar med att låga löneökningar ska skapa 44 000 nya jobb. Ytterligare jobb ska skapas genom att bland annat utöka möjligheterna till deltidsarbete, höja pensionsåldern, sänka a-kassan och minska möjligheten att ta ut friår, som i Finland kallas alterneringsledighet.

Löntagarnas återhållsamhet ska kompenseras med sänkta inkomstskatter.

De tio förslagen ska ge sammanlagt 120 000 nya jobb, enligt Samlingspartiets beräkningar.
– Det är beräkningar som baserar sig på Finansministeriets och Finlands banks uppskattningar, säger Alexander Stubb till Hufvudstadsbladet.

Tanken är att åtgärderna ska öka utbudet av arbetskraft. Förslagen påminner mycket om den politik Moderaterna fört i Sverige, vilket inte är en tillfällighet. Förra året gav den finska regeringen Anders Borg i uppdrag att skriva en rapport om hur landet ska tackla de ekonomiska problemen. Denna vecka väntas rapporten bli offentlig.

Stubbs förslag har kritiserats av de fackliga organisationerna som tycker att Samlingspartiet vill lägga sig i arbetsmarknaden för mycket.
– Satsa istället på strukturella reformer, säger fackliga ledare till Hufvudstadsbladet.

Lauri Lyly som är ordförande för FFC, motsvarande LO, säger till tidningen att parterna redan i dag klarar av att ta ansvar.
– Under mandatperioden genomförde vi två moderata löneuppgörelser och en pensionsreform. Regeringens saldo var blygsammare än så, säger Lyly.

Akademikerfackets ordförande Sture Fjäder, som själv är medlem i Samlingspartiet, säger till Hufvudstadsbladet att friåret knappast är något stort problem på arbetsmarknaden.

Riksdagsvalet i Finland hålls den 19 april. I dag styrs landet av en blåröd samlingsregering bestående av Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Enligt flera opinionsmätningar blir det dock Centerpartiet som tar överlägset mest röster i årets val. De har ett stöd kring 25 procent, vilket är cirka 10 procentenheter mer än tvåan Socialdemokraterna.