Nedlagda Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) kan återupplivas. Det antydde jämställdhetsminister Åsa Regnér på ett lunchseminarium om sexuella trakasserier i Arbetslivet i LO-borgen i dag.

Frågan kom upp när deltagarna i seminariet ”Kåt, glad och tacksam?” började debattera orsakerna till varför det är så tyst om sexuella trakasserier på våra arbetsplatser, trots att var tionde arbetarkvinna blir trakasserad i sitt jobb. Sju av tio säger dessutom att de utsatts minst tre gånger det senaste året, enligt LO:s senaste jämställdhetsbarometer.

– Kan ni tänka er tio procent av våra kvinnor, utbrast LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Plötsligt framstår sexuella trakasserier som ett av våra största arbetsmiljöproblem.

En anledning till den utbredda tystnaden kan vara att vi inte längre har ett Jämo som brukade säga ifrån med jämna mellanrum, menade Thorwaldsson.

– Det var en tabbe att lägga ner Jämo. Frågan skulle kommit upp på ett annat sätt om Jämo fanns.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér konstaterade att varken socialdemokratiska eller borgerliga regeringar har prioriterat jämställheten tillräckligt och det är bland annat därför vi har så stora löneskillnader och så många som utsätts för trakasserier.

– Vi behöver en mycket starkare styrning av jämställdhetspolitiken.

Om det innebär att regeringen har planer på att blåsa liv i nedlagda Jämo ville hon inte lova.

– I vilken form vet jag inte ännu, sade hon.

Men Karl-Petter Thorwaldsson var ändå nöjd med beskedet, vilket

han tolkade som ”ett halvt löfte om att återuppliva Jämo”.

Både LO och de övriga fackliga centralorganisationerna såg nedläggningen av Jämo för fem år sedan som ett bakslag för jämställdheten.