Det är för farligt för elever och skolpersonal i Värner Rydénskolan i Malmö. Nu har lärarfackens skyddsombud stängt högstadiet i Rosengård på grund av våld och kriminalitet.

Våld, hot och besök av kriminella vuxna. Till slut blev det för mycket för lärarfacken vid Värner Rydénskolan i Rosengård, Malmö, vars skyddsombud nu stängt högstadieskolan.

– Det är våld och hot och tillmälen. Sedan finns det uppgörelser med elever från andra skolor, säger Hans Nilsson, tillförordnad utbildningschef vid Malmö stad till TT.

Bollen ligger nu hos arbetsgivaren eftersom stängningen bara kan hävas av Arbetsmiljöverket.

Eleverna har fått besked om stängningen. Men var de ska ta vägen är ännu inte klart.

– Elevbråk gör att de inte kan garantera säkerheten, säger Catharina Niwhede på Lärarnas riksförbund i Malmö till Sydsvenskan.

Enligt facket har det akuta läget uppstått sedan Örtagårdsskolan stängde i höstas, vilket ledde till fler elever på Värner Rydénskolan.

Utbildningschefen Hans Nilsson säger att företrädare för skolförvaltningen försökt reda ut situationen med rektor och personal för att se vad som behövs för att hantera läget. Men läget var så akut att skolan stängdes.

– Vissa elevgrupper sprider så mycket oro att lärarna inte kan hantera det, säger Hans Nilsson.

Malmö stad ska nu anlita ett bevakningsbolag som ska göra miljön tryggare. Personalen ska även få hjälp med säkerhetsrutiner och konflikthantering.

Hans Nilsson säger också att vissa elever kan komma att stängas av från skolan, eller förflyttas till andra skolor.

 

Uppdatering: