webbtopp-Aron-Lahti

I tisdags höll regeringens nyinrättade innovationsråd sitt första möte på Harpsund. En brokig samling från toppolitik, utbildningsväsende och företagsledningar ska tillsammans diskutera samverkan mellan stat och näringsliv.

Med rådet lyfts frågor om framtidens jobb i snabb, global konkurrens äntligen ett steg närmare regeringskansliet.

Borgerliga ledarsidor har snabbt dömt ut rådet, men mycket av kritiken har varit påfallande fluffig. I Expressen beskrivs det med ren jante­logik, som avundsjuka metallare som mest vill skaka hand med näringslivets vinnare. Det är unket.

Kritikerna verkar inte intresserade av den nya vind av ekonomisk forskning som förespråkar samverkan mellan stat och näringsliv. Främst går Mariana Mazzucato, professor i innovationsekonomi, som visar att varken Apple, Google eller Facebook hade haft en chans utan kraftiga offentliga tekniksatsningar från USA:s regering.

Nu handlar det om att utveckla relationerna. Men medan Stefan Löfven och Magdalena Andersson diskuterar miljöteknik och uppstarter med några av Sveriges vassaste företagarprofiler sitter högern­ bredvid och muttrar om dimridåer. Det är inte vägen framåt.