Tawa-2

Råa vindar drar kring perrongen i Blåsut i södra Stockholm, där en ny depå för tunnelbanan just nu tar form. Tawa Akande går före över den knöliga grusplan där byggbolaget NCC har ställt upp sina bodar, drar med sig ett par vagnar för avfall liksom i förbifarten – och visar vägen in i värmen, in i byggjobbarnas lunchrum.

– Vad en byggstädare gör? Allt!
– Ibland putsar jag fönster och finstädar inför en slutbesiktning. Ibland får jag täcka golv, grovstäda eller riva undan masonit. Jag gör vad de ber mig om.

Det har hänt att Tawa Akande har ryckt in och burit gipsskivor och reglar för att snickarna ska spara tid. Han har hjälpt golvläggare att lägga ut lim. Han har slipat betonggolv. Alltså allehanda grovjobb som byggarbetslaget gör i vanliga fall – fast till betydligt högre lön. Att byggstädare används till sådant har blivit vanligt, och facket ser det som en form av lönedumpning.

Som byggstädare är Tawa Akande den sista länken i en lång kedja. När snickare, målare och andra hantverkare är sena med sitt arbete finns inte mycket tid kvar för Tawa att riva bort papper från de nylagda parkettgolven, torka bort fläckar på köksluckorna och putsa lägenheten fin. Datumet då köparen ska besiktiga sin lägenhet går inte att rucka på.

Men just den här dagen handlar om ”normal” finstädning. Tawa Akande har börjat klockan halv sju på morgonen – samtidigt med byggnadsarbetarna – i arbetsbodarna på ett lägenhetsbygge på Södermalm.
– Så fort killarna går ut börjar jag städa. Tömmer sopor, gör rent toaletter, fyller på tvål och toapapper. Dammsuger och torkar golven, gör rent handfat, mikro och diskbänk.

Vid lunchtid tar Tawa Akande tunnelbanan för att göra samma slags städning på bygget i Blåsut. Han trivs med arbetet. Gillar snacket med snickare och elektriker, lagbasar och platschefer. Och känner att han är uppskattad.
– Uppskattningen kommer mest från platschefen på NCC. Det är ju NCC jag har kontakt med. Min egen arbetsgivare, BSE Byggstäd, ser jag bara till när de kommer ut med trasor och annat material. Och det är inte så ofta.

 

Tawa Akandes arbetsdag

Tawa-hink

05.00: Vaknar. Äter frukosten under tågresan från Trångsund söder om Stockholm.

06.30: Kommer till Tobaksmonopolet, NCC:s lägenhetsbygge på Södermalm.

6.45: Byggjobbarna lämnar bodarna, Tawa börjar städa.

11.00: Tar tunnelbana till Blåsut. (Tisdagar och torsdagar tar Tawa i stället buss för att städa på ett NCC-bygge i Nacka)

11.30: Äter matlåda på bygget i Blåsut. Börjar städa bodarna.

15.30. Färdig för dagen.

 

 

Fakta

OM TAWA AKANDE Tawa-portr

Bakgrund: Uppvuxen i Benin i Västafrika. Kom till Sverige 2005.

Började i yrket: 2007, som asylsökande. ”När jag sedan fick uppehållstillstånd kunde Arbetsförmedling-en plötsligt betala 75 procent av lönen. Alla företag utnyttjar det, men det hjälper inte de nyanlända. Staten kastar bort pengar”.

Lön: 23 750 kronor i månaden.

Arbetstid: 40 timmar per vecka.

Arbetsmiljö: Slitsam. Har ont i ryggen, tror inte kroppen håller på sikt, trots en god grund som fotbolls-spelare. ”Efter åtta timmars ensidig fönsterputsning, dag efter dag, får du kramp i armen på nätterna.”

Anställning: Tillsvidareanställd. ”Det är ovanligt. Många har ingen anställning, utan rings in vid behov. Mycket få vågar vara med i facket. De är rädda att inte få arbeta”.

Fritid: Barnen.

OM BYGGSTÄDARE

Antal: Säker siffra är svår att få. Byggnads har 347 medlemmar registrerade som byggstädare, men organisationsgraden är låg.

Framtidsutsikter: Yrket kräver ingen speciell utbildning, och enligt Arbetsförmedlingen betyder det normalt stor konkurrens om jobben. Samtidigt bedömer Byggnads att byggstädarna blir fler.

Lön: Lägsta lön enligt kollektivavtal är 127 kronor i timmen. I praktiken får de flesta 120 – 135 kronor i timmen, bedömer Byggnads.