Undersköterskorna Carina Dahl och Stina Magnusson-Otter gläds åt nya arbetsscheman på Svartedalens ­äldreboende. Här umgås de med brukaren Ingrid ­Karlsson på hennes rum. Foto: Björn Larsson Rosvall

I snart två veckor har personalen vid Svartedalens äldreboende i Göteborg arbetat sex timmar om dagen – men med full lön.
– Det känns lyxigt och välbehövt, säger undersköterskan Carina Dahl som varit anställd i 29 år.

Nyheten om arbetstidsförkortningen inom välfärden i Göteborg har fått stort genomslag – både i Sverige och utomlands. På löpande band har medier besökt Svartedalens äldreboende på Hisingen. Carina Dahl och hennes kollega Maria Jacobsson skrattar åt uppmärksamheten.

De är två av personalstyrkans veteraner som gläds över kommunstyrelsens beslut att ge dem arbetstidsförkortning. I stället för åtta timmar per pass, arbetar de numera sex.

– Det är jättebra. Nu har vi mer tid för vår fritid och för att träna, säger Carina Dahl under ett eftermiddagsmöte innan hennes arbetspass påbörjas

Oro för att stressen ska öka, när alla arbetsuppgifter ska hinnas med på sex timmar, finns inte heller.

– Vi har personal som tar vid när vi går hem så det är inte meningen att vi ska göra allt. Den enda nackdelen är att passen nu börjar tidigare på morgnarna och slutar senare på kvällarna, förklarar Maria Jacobsson som arbetat 22 år på äldreboendet.

Den rödgröna majoriteten som styr i Göteborg hoppas att projektet hjälper personalen att orka mer på jobbet och att de håller sig friskare. Projektet löper året ut och ska därefter utvärderas. Under årets gång ska bland annat arbetsmiljön och sjukfrånvaron på Svartedalens äldreboende jämföras med ett annat äldreboende i närheten.

– Jag hoppas att det visar sig att våra medlemmar får en friskare vardag och att vi därmed får ner sjukfrånvaron och att personalen orkar arbeta, säger Hélen Ericsson från Kommunals sektion Västra Hisingen.

Kostnaden för projektet beräknas till 8 miljoner kronor och hittills har personalstyrkan ökat med 14 nya anställda till att totalt omfatta 60 personer. Alla nyanställda går också in på 30 timmars arbetsvecka.

– Det har gått väldigt bra med nyrekryteringen, nu har vi bara två luckor kvar att fylla. Medarbetarna får mer tid vilket ger mer energi när de är på arbetet, säger Ann-Charlotte Dahlbom Larsson, en av tre enhetschefer.

Men alla är inte lika entusiastiska över arbetstidsförkortningen.

– Det är fel att använda skattebetalarnas pengar på spektakulära projekt. Först driver de rödgröna linjen hårt med rätt till heltid för alla anställda i Göteborgs stad – och därefter vill man att personalen ska arbeta deltid, men få lön för heltid. Det motverkar målsättningen att uppnå jämställdhet, säger Birgitta Simonsson, moderat ledamot i kommunfullmäktige.

Även Rickard Nordin, riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiet i Göteborg, slår bakut.

– Jag unnar verkligen de anställda en kortare arbetstid, men arbetstidsförkortningar ska förhandlas mellan arbetsmarknadens parter, det är inget som ska bestämmas genom politiska pekpinnar, säger han och fortsätter:

– Att Göteborgs kommun, som rankas i den absoluta botten inom äldreomsorgen, väljer att satsa skat­tebetalarnas pengar på ideologiska experiment i stället för att korta köerna och bygga ut platserna är inget annat än ett hån mot Göteborgs äldre.

Det har gått väldigt bra med nyrekryte­ringen, säger Ann-Charlotte Dahlbom Larsson, enhetschef, och hennes kollega Charlotte Jern berättar hur försöket uppmärksammats av både svenska och utländska medier. Foto: Björn Larsson Rosvall

 

Läs också: