Foto: Marte Christensen

Foto: Marte Christensen

När Ryanair upprättar bas på Kastrups flygplats i Köpenhamn vägras anställda sjuklön och betald semester. Facken står beredda att gå ut i strejk.

Det stormar på Danmarks största flygplats där många svenskar arbetar. Om drygt en månad planerar Ryanair att öppna sin nya flygbas på Kastrup. Men ännu finns inget kollektivavtal i sikte för de anställda, skriver Arbetsvärlden.

Nu har fackförbundet Serviceforbundet varslat om konflikt och om ingen lösning nås innan den 26 mars ska ingen av Serviceforbundets medlemmar anställas i Ryanair.

Danska LO har också meddelat att fler förbund går ut i sympatikonflikt om Ryanair fortsatt vägrar att förhandla. En anställd på Ryanair utan kollektivavtal går miste om sjuklön och får ingen betald semester. Anställda får endast tillåtelse att ansöka om fyra veckors semester utan lön. Dessutom gäller en veckas uppsägningstid.

− Det är social dumpning på högsta nivå, säger Serviceforbundets ordförande John Dybart till Arbetsvärlden.