Jonna-ny-webbtopp

Det kräver inte mer än några knapptryck, men kan fördärva livet för år framöver. Sedan 2007 kommer Kronofogden vid den här tiden på året med en ny rapport som säger samma sak varje gång: De obetalda snabblånen ökar.

Under 2014 växte antalet med 15 procent. Sammanlagt handlar det om 56 641 snabblåneärenden. Ungdomar och låginkomsttagare står för merparten.

Det är främst skyhöga räntor som gör att många inte kan betala i tid. Det är inga stora lånesummor, utan oftast mellan 500 och 15 000 kronor. Men avgifterna kan motsvara en effektiv årsränta på flera hundra procent.

Vad som började med ett sms-lån för att kunna betala hyran kan sluta med att man inte längre kan få ett bostadskontrakt.

Sverige var det land där snabblånen slog igenom först. De länder som infört liknande marknader har reglerat dem hårt. Förra året skärptes kraven på långivarna genom lagstiftning. Men det har inte varit tillräckligt. Utvecklingen fortsätter åt fel håll. Kreditgivarna måste bli bättre på att informera om konsekvenserna av obetalda snabblån.

Men framför allt bör det röjas upp i regelverket. Det finns ingen anledning till att Sverige ska ha en av världens mest oreglerade – och cyniska – lånemarknader.