Medan massmedia och aktieägare upprörs över slöseriet i SCA:s ledning ligger facken vid SCA:s fabriker lågt.

SCA:s vd Jan Johansson och hans anhöriga flyger kors och tvärs med bolagets egna jetplan. Styrelseordförande Sverker Martin-Löfs son anlitas som rådgivare när SCA genomför miljardaffärer. Privatjet och helikopter används när cheferna ska ut och jaga, och för att flyga in kändiskockar till den lyxiga jakten.

Svenska Dagbladets avslöjanden om SCA-topparnas vanor är rika på pikanta detaljer. Stormen i media har fått Martin-Löf att avgå, och riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning.

Men från facken höjs få röster mot slöseriet.

– Inga kommentarer, säger Hans-Göran Sjödin, huvudskyddsombud i Pappers avdelning 16 vid bruket i Ortviken, när Arbetet frågar om avslöjandena.

– Du får inga kommentarer av oss. Tala med SCA:s informationschef, säger Lars Wågström, klubbordförande vid Tunadals sågverk i Sundsvall.

Ytterligare ett par fackklubbar ger liknande svar. Facket skulle kunna använda avslöjandena för att mildra de sparprogram som ständigt rullar genom SCA – ledningen har inte precis föregått med gott exempel. Men ingen vill spela ut det kortet.

Jan Johansson och Svenska Dagbladet har givit delvis olika bild av hur företagets flygplan har använts, och det är svårt att veta vad som är sanning, säger både Patric Lundström, ordförande för GS-fackets klubb vid SCA:s sågverk i Munksund, och Hans Wentjärv, klubbordförande vid sågverket i Rundvik.

– Det pågår en förundersökning om brott. Den får visa vad som har hänt, säger Hans Wentjärv.

– Det snackas inte om det här på golvet. För oss är det här inte en fråga. Vi är för långt borta från Jan Johansson för att känna oss berörda, säger Patric Lundström, som också är ordförande för GS-fackets avdelning 15 i Norrbotten och Västerbotten.

På Arbetets fråga om SCA har sagt åt dem att avstå från kommentarer svarar de fackliga företrädarna nej (utom Hans-Göran Sjödin, som säger ”inga kommentarer”). Flera tillägger att SCA brukar ha bra relationer med facken.

Den enda som tar ut svängarna är Pappers förbundsordförande Matts Jutterström. Det är lättare för mig som inte är SCA-anställd, konstaterar han.

– Det är oceaner mellan SCA-ledningens villkor och medlemmarnas. De har helt tappat den moraliska kompassen. Våra medlemmar jobbar ihop pengarna de slösar med. Hur ska de kommunicera besparingar i framtiden?

Inte minst de generösa jaktmöjligheterna för SCA:s chefer och kunder sticker i ögonen på Matts Jutterström, som själv är jägare.

– För anställda och före detta anställda i glesbygden är jakten väldigt viktig. Skogsbolagen har begränsat möjligheterna till jakt för vanliga anställda. I stället använder de sina skogar för representationsjakt.

– Där de bara skjuter älgarna – pang! Att ta ur och flå djuret gör de inte själva, det har de personal för.

När Matts Jutterström associerade till president Putin i en radiointervju i förra veckan (efter att Martin-Löf sagt att han måste vara avlyssnad) fick han ”en jävla skopa”. Kritiken kom inte från SCA, utan facket vid ett SCA-bruk.

– Det finns en lojalitet mot arbetsgivaren. Många tycker att SCA egentligen är ett bra bolag.