Förståelsen för att lönerna i kvinno­dominerade jobb behöver öka mer stärktes när samtliga fackordförande samlades till stormöte.

Den bilden gav i alla fall Visions ordförande Veronica Karlsson och Kommunals ordförande Annelie Nordström efter att mötet mellan ordförandena i samtliga LO-, TCO- och Sacoförbund, där jämställda löner stod överst på dagordningen, hade avslutats i onsdags.

veronicakarlssonliten– Det var ett unikt tillfälle att bryta perspektiv från alla förbund mot varandra, säger Veronica Karlsson. Vi har en gemensam syn på flera frågor som är viktiga för kvinnors löner, som föräldraförsäkringen och möjligheten att arbeta heltid.

Men kring lönebildningen kvarstår motsättningen: Industrifacken håller på att de procentuella löne­ökningar som exportindustrin klarar – utan att tappa konkurrenskraft – ska utgöra norm för hela arbetsmarknaden. Medan Vision, Kommunal och andra anser att orättvist lågavlönade grupper bör kunna få mer.

Annelie Nordström– Det behövs en ventil i industrinormen, säger Annelie Nordström.

Det innebär inte att de industrianställda ska avstå löneökningar. Tvärtom bör de ta ut allt löneutrymme som finns – för att ge kommunerna högre skatteintäkter.

– Men också vi i kommunerna skapar löneutrymme, säger Annelie Nordström. Många undersköterskor går i pension framöver. När kvinnor som tjänar 23 000 i månaden ersätts med nya som tjänar 19  500 frigörs utrymme.

– Dessutom har kommunerna visat att det finns pengar då de skrivit på sifferlösa avtal med tjänstemännen, och sedan givit dem en procentenhet mer än ”märket”.

Anders FerbeIF Metalls ordförande Anders Ferbe säger till Sveriges Radio att enskilda yrken kan få större påslag än and­ra – om alla fack och arbetsgivare är överens om det. Och Kommunal och Vision medger att de står inför tuffa prioriteringar.

– De yrkesutbildade undersköterskorna måste gå först, säger Annelie Nordström.

– Lärare, socialsekreterare och kvinnodominerade akademikeryrken kan vara grupper att prioritera, säger Veronica Karlsson, som tror att kvinnorna måste ta steg för att minska försprånget under tio år framöver.

– Det blir en delikat uppgift för förbunden att förklara för andra medlemmar varför inte alla kan höjas på en gång.

 

Läs också: