Politisk oro skadar den svenska ekonomin och LO-anställda riskerar sina jobb. Det menar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Men siffror pekar på det motsatta. Exporten väntas ta fart nästa år.

I en intervju med Dagens Nyheter målar Karl-Petter Thorwaldsson upp en mörk framtid för Sverige om den politiska oron består.

– Vi får redan nu signaler om att investerare drar öronen åt sig vad gäller Sverige. Det är verkligen djupt tragiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin förklarar att han inte har hört något om detta men att Thorwaldsson ”säkerligen har bättre kontakter”.

– Om problemet kvarstår kan det ju hända att Sverige jämförs med länder som Italien och det är därför det här valet är så viktigt, säger Tobias Baudin på en pressträff om LO:s nya valstrategi.

Att LO-jobb skulle ligga i farozonen håller dock inte Business Sweden med om. Bland annat väntas den svenska exporten öka med 4 procent under 2015 och ytterligare 4,5 procent under 2016. Globala omständigheter såsom ett lägre oljepris ger skjuts åt exporten.

– Jag vet inte vad han syftar på, det låter lite drastiskt. Det är klart att det inte är positivt att vi inte har en stark regering men utländska investerare verkar väldigt långsiktigt och där har Sverige en bra position, säger Mario Gozzo, chefekonom vid Business Sweden.

Och på fastighetsmarknadsdagen i november konstaterade experter att utländska investerare återigen lockas av svenska fastigheter.

– Vi ser en återgång till situationen som rådde före Lehman-krisen, konstaterade Johan Ericsson, chef för svensk fastighetsrådgivning på Catella.