Luftrum, järnvägar, skolor och tunnelbanor var alla stängda när Belgien gick ut i generalstrejk under måndagen.

Facken varnar för fler åtgärder om inte regeringen börjar lyssna.

– En regeringschef är som en kapten och när han ställs mot en storm måste han kunna ta sig runt hindret, ändra sin rutt, anpassa sig … Men inte här, inte. Här är det bara ”låt oss rida ut stormen, i morgon blir det vackert”, suckar Marie-Hélène Ska, generalsekreterare i fackförbundet CSC i en intervju med tidningen Le Soir.

Fackens missnöje med premiärminister Charles Michel och hans regering är stor. Inte någon av höstens stora manifestationer – en jättedemonstration i Bryssel, tre regionala strejkdagar och en generalstrejk – har än så länge lett till förhandlingar mellan regering och fack. Enligt CSC kan det nu bli aktuellt med ännu en generalstrejk eller rentav ett icke tidsbestämt strejkande för att pressa fram samtal. Missnöjet gäller bland annat planerna på en höjd pensionsålder.

Måndagens generalstrejk gjorde att hela luftrummet var stängt över Belgien med hundratals inställda flygningar som följd. I huvudsak gick dock strejkandet lugnt till, bortsett från ett antal mindre incidenter när ilskna bilister försökte ta sig fram på blockerade vägar. I Bryssel kastades dessutom ägg mot högerpopulistiska NVA:s partihögkvarter.