Det blir omröstning om budgetförslagen, trots att Sverigedemokraterna ska rösta med Alliansen och sänka Stefan Löfvens budget. S valde att inte skicka tillbaka ärendet till utskottet.

Nu måste Löfven avgå eller utlysa nyval, enligt bedömare.

För att ge budgetärendet en vända till i finansutskottet var någon ledamot tvungen att begära det under budgetdebatten. Men så blir det inte – vilket innebär att riksdagen röstar om förslagen vid 16-tiden.

Finansminister Magdalena Andersson (S) bekräftade utanför kammaren att det inte blir en vända till i utskottet.

– Det har inte de borgerliga visat något som helst intresse för.

I och med det finns bara två alternativ kvar för statsminister Stefan Löfven, enligt statsvetare Malena Rosén Sundström.

– Det ena är att Löfven kommer att avgå, och meddelar att den här regeringen kommer att upplösas. Eller så blir det ett extra val, men jag tror det sitter väldigt långt inne.

Ett scenario är att Stefan Löfven avgår redan i eftermiddag.

– Då blir det en talmansrunda och ett riktigt skarpt läge där partiledarna måste lämna besked om vad de vill göra, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Löfven kommer att ge besked på en presskonferens senare i dag.

Sverigedemokraterna uppmanar samtidigt regeringen att diskutera med partiet – något som alla hittills stängt dörren för.

– Det kommer att bli en omförhandling igen. Där finns ett fönster att prata med oss. Gör man inte det kommer man hamna i den här situationen en gång till, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Sjöstedt säger att SD står ”i total beredskap” att även rösta ned kommande budgetar.

– Det är en tydlig signal till nästa regeringsbildare.

I debatten påminde Magdalena Andersson om att allianspartierna avvisade samarbete med Socialdemokraterna. SD:s besked att fälla varje budget som inte går dem till mötes om invandringen har nu ritat om det politiska landskapet, säger finansministern.

– Nu kan vi inte stoppa huvudet i sanden. Nu finns det bara en sak att göra, och det är att samarbeta, säger Andersson.

Hon konstaterar att de borgerliga partierna inte har gett något besked.

– Jag ser bara två alternativ: Antingen samarbetar man över blockgränsen eller så dansar man efter Sverigedemokraternas pipa.

Moderaternas Anna Kinberg Batra, utpekad som nästa partiledare, fortsatte att lägga ansvaret för att lösa krisen på Stefan Löfven och S-MP-regeringen. Lämna valrörelseretoriken, sluta med pajkastningen och ta ansvar — även om ni själva inte ingår i en regering, sade Kinberg Batra till finansministern i debatten.

Det kan tolkas som att de borgerliga skulle kunna tänka sig att regera, beroende på hur Socialdemokraterna agerar.

I massan av journalister utanför kammaren höll Magdalena Andersson fast vid sin linje:

– De borgerliga svarade inte på frågan i dag om vem som ska kunna regera Sverige, sade hon.

– Jag vet inte om polletten har trillat ner än.

Alla fyra talespersonerna för Allianspartierna yrkade i kammaren på bifall för Alliansens budget.