Klockan nio inleds den budgetdebatt i riksdagen, som kan sluta med att statsministern tvingas avgå. Men beskedet om hur Stefan Löfven ska hantera den uppkomna regeringskrisen dröjer tills efter debatten, säger han.

– Det finns ett alternativ att försöka senare, det finns ett alternativ att avgå och det finns ett alternativ att utlysa nyval. . . Vi har en skyldighet att tänka över vilka alternativ vi har, och vilket vi ska välja, sade Löfven sent i går kväll.

Sedan Sverigedemokraterna bestämt sig för att fälla regeringens budget — och Alliansen därefter nobbat statsministerns invit om nya förhandlingar — går den rödgröna regeringen mot ett unikt nederlag. Att en hel budget röstas ned har inte hänt i modern tid.

Men Stefan Löfven varnar för att det snart kan hända igen, eftersom SD sagt att partiet ska försöka ”fälla varje regering som väljer att föra en politik som ger en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik”.

– SD:s besked betyder inte enbart att de tänker rösta ner den här regeringen utan varje regering som inte dansar efter deras pipa, sade Stefan Löfven.

Trots det fanns i går kväll inga tecken på att alliansföreträdarna mjuknat.

– Jag tycker att vi ska gå till omröstning och låta Stefan Löfven riva av det här plåstret, sade Folkpartiets ledare Jan Björklund.

Och enligt Kristdemokraternas Göran Hägglund är det tveksamt om budgeten återremitteras till finansutskottet för nya förhandlingar efter debatten.

– Vår uppgift är inte att rädda Stefan Löfven, sade han.

Trots den regeringskris som Sverigedemokraternas besked orsakat — och partiledaren Jimmie Åkessons sjukfrånvaro — så räds inte partiet tanken på ett nyval.

– Vi är redo för det om situationen skulle leda det. Och vi är nog det enda parti som kan se ett extraval mer som en möjlighet än något hot, säger Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiske talesperson, till Ekot.

Omröstningen i riksdagen väntas ske cirka klockan 16.

Fakta

Löfvens alternativ

• Röstningen väntas börja runt klockan 16. Först röstas om Alliansens respektive SD:s budgetmotion. Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.

• Om SD då röstar för Alliansens budgetmotion (och inte allianspartierna lägger ned sina röster) så faller regeringens budgetförslag.

• Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.

• Regeringen kan också välja att yrka på att budgeten ska remitteras tillbaka till finansutskottet, för att där försöka förhandla fram en ny budget med alliansföreträdare.

• Extraval kan tidigast utlysas den 29 december. Då ska valet hållas tre månader efter beslutet (TT)