English version: Truckers in Europe unite

 

Lastbilförarnas protest har spritt sig från Sverige till ytterligare fem länder i Europa.

Nystartade Facebook-grupper i Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland uppmanar lastbilsförare att parkera och stå stilla i 15 minuter från klockan 12 på dagen eller 24 på natten.

Det började med den friande domen i Sundsvalls tingsrätt förra onsdagen. En chaufför från Makedonien som körde i Sverige med ett falskt bulgariskt körkort friades av rätten.

goran-cederfjardLastbilsföraren Göran Cederfjärd i Örnsköldsvik överklagade domen och lade ut texten på nätet.

– Jag hade aldrig trott att det skulle få så stort här stort genomslag. Det bara exploderade, konstaterar han.

En vecka senare har uppmaningen att stanna i protest spritts i sex länder i Europa. Lastbilsförare står stilla i 15 minuter i flera länder. Aktionen ska pågå fram till jul.

Domen i Sundsvall blev droppen som fick bägaren att rinna över. Den norska transporttidningen AT skriver:

– Många har väntat på en möjlighet att stå enade och protestera mot EU-systemet för transporter. EU-systemet sjösattes utan färdiga kontroll- och sanktionsmöjligheter.

– Nu stannar yrkesförare i protest mot olika konkurrensvillkor i transportnäringen. Det brinner under fötterna på nordeuropeiska chaufförer som konkurreras ut av utländska åkerier, skriver AT.

Protesten inleddes i måndags. De svenska chaufförerna uppmanades att skicka in bilder från stoppet. Första dagen kom det in 700. I går kom det in 1 700 bilder till aktionens konto på Instagram.

– Jag tror att fortsätta att öka. Stoppen får inte vara trafikfarliga eller störande. Det viktigaste är att vi visar vilken kraft vi har, resonerar Göran Cederfjärd.

Hans överklagan till Sundsvalls tingsrätt har också satt i gång en massaktion. Redan i fredags hade det kommit in mer än 100 överklaganden och det fortsätter att komma in fler.

De lär hamna i något arkiv i och med att de som överklagar inte är parter i målet. Det är Göran Cederfjärd på det klara med.

– Men på något sätt måste vi protestera, säger han.

I en debattartikel på SVT Debatt skriver han om utländska chaufförer som utnyttjas i Sverige.

– Dessa arbetare jobbar i vissa fall för en fjärdedel av en vanlig chaufförslön under slavlika förhållanden, skriver han.

Läs också om dagens beslut i riksdagen.

• Låsta hjul ska stoppa fusk

 

• Här stannar Sverige

• #härstannarsverige 

Efterföljarna i andra länder till Facebook-gruppen Här stannar Sverige hittar du här: