Majgull Axelsson. Foto: Claudio Bresciani

Majgull Axelsson. Foto: Claudio Bresciani

Författaren Majgull Axelsson får fackförbundspressens Ivar Lo-pris. ”Utifrån en solidarisk grundsyn” utgör hennes författarskap ”en gestaltande undersökning av orättvisors uttryck och ursprung”.

I motiveringen lyfts också fram att Majgull Axelsson återkommer till kvinnors utsatthet, och hur sambandet mellan klass och kön präglar människan.

Hennes senaste roman, Jag heter inte Miriam, handlar om en romsk kvinna, som för att överleva förintelsen övertar en judisk kvinnas identitet. Huvudpersonen, Miriam, lever med lögnen i 70 år innan hon vågar berätta att hon egentligen är Malika. Som rom hade hon inte överlevt, och inte tagits emot av Sverige, när hon kom med de vita bussarna.

Romanen ”delar motiv och ämne med ett viktigt skede i Ivar Lo-Johanssons gärning och vidgar därtill perspektivet om romernas situation” enligt styrelsen för Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons Stipendiefond.

Majgull Axelsson har skrivit såväl facklitteratur som skönlitteratur och dramatik.

Priset är på 125 000 kronor och delas sedan 1986 ut varje år, för att stödja och stimulera arbetarlitteratur i Ivar Los anda. Prisutdelningen sker 2015, på Ivar Los födelsedag den 23 februari.