Ulf-Wretskog-2

– Vi skulle kunna erbjuda bättre och billigare lösningar om vi fick större frihet, säger Ulf Wretskog, vd för Coor Sverige AB. Foto: PETER KNUTSON

 

Mer än hälften av städföretagen deltar inte i offentliga upphandlingar. Det visar Almegas årliga branschrapport.

– Det är mycket arbete för ingenting att lämna anbud. Och så slutar det med att företag som tar 180–190 kronor i timmen får anbudet. Då undrar man vad det är för företag som den offentliga sektorn anlitar, säger Chrisstie Nikolaidou, vd på Itri Städ med drygt 170 anställda i Stockholm.

En anställd med ingångslön kostar 190 kronor i timmen, inklusive sociala avgifter.

Ulf Wretskog är vd på Coor Sverige AB, näst störst i branschen efter ISS. Coor ”deltar selektivt” i offentliga upphandlingar.

– Offentlig sektor är en jättestor marknad. Självklart vill vi vara med där, men vi stämmer in i den allmänna uppfattningen att det handlar väldigt mycket om priset. Trots att den offentliga sektorn fokuserar på priset är det inte säkert att den får lägre priser därför att vi är tvungna att följa deras krav till punkt och pricka. Vi får inte komma med egna lösningar som är bättre och billigare, resonerar han.

Elisabeth Adlerson, vd på Adlersons fönsterputs och städ med 130 anställda i Stockholm, är inne på samma linje.

– I en privat upphandling får vi komma och presentera vårt anbud. Vi får berätta hur vårt upplägg ser ut. Det får vi inte göra i en offentlig upphandling, konstaterar hon.

Adlersons deltar i en del offentliga upphandlingar. Företagets historia är en förklaring. Adlersons har jobbat åt Stockholms stad i 50 år. Precis som många företagare i Almegas enkät Elisabeth Adlerson kritisk till kommunerna har så dålig koll på vad de får.

– Inköparna kollar aldrig upp vad de får för pengarna. De kontrollerar inte att företagen tar betalt för det ska leverera. Det har jag mängder med exempel på.

Det har blivit vanligare att kommunerna sätter ett lägsta timpris som inte får underskridas, på 225 kronor i timmen eller så, för att stävja oseriös konkurrens. I gengäld ökar städytorna. Och ibland kringgår kommunerna sina egna regler.

Elisabeth Adlerson berättar om en upphanding med lägsta timpris, men där fönsterputsningen inte skulle kosta något alls. Resultat blev ett slutpris under lägsta timpris.

För sjunde året i rad har Almega frågat sina medlemsföretag om de deltar i städupphandlingar. 51,4 procent svarat nej – minus sex procentenheter på ett år.

48,6 procent svarar ja. Av dessa svarar två av tre att de deltar i mindre omfattning i offentliga upphandlingar.

Krångliga regler och prispress är två viktiga skäl till att städföretag inte deltar i upphandlingar. Almega Serviceentreprenörerna, som organiserar städföretagen, granskade 1 300 offenliga upphandlingar mellan 2009 och 2011. 96 procent av dem gick till företaget som erbjöd lägsta pris.

62 procent av städföretagen tycker att offentliga upphandlingar fungerar dåligt. Det är ändå en tydlig förbättring jämfört med året innan. Då tyckte 74 procent att upphandlingarna fungerar dåligt. Bara nio procent av städföretagen tycker att upphandlingarna fungerar bra.

• Läs också: Delade meningar om rut