inne

Hälsningstalet är över Hans Öhlund och Karl-Petter Thorwaldsson kramar om varandra. – Han säger alltid sanningen. Det är jobbigt, men jag behövde det som ny LO-ordförande, sa LO-basen. Foto: JESSICA GOW

 

Fastighets avgående ordförande Hans Öhlund fick torka en tår ur ögonvrån när Karl-Petter Thorwaldsson var klar med sitt tal. LO-basen stoppade in några personliga ord till ”otroligt fin facklig kamrat” som fick upp medlemmarnas löner rejält senast bara för att ”han är så fruktansvärt jävla envis”.

– Vi i LO blir aldrig starkare än vår sammanhållning, men när vi samordnar oss är vi världens starkaste fackliga rörelse. Då kan vi tvinga upp lönerna för dem som tjänar mindre. Det visade vi i den senaste avtalsrörelsen, sa han om beslutet att kräva kronor och inte procent till alla med löner under 25 000 kronor.

Tågstoppet mellan Södertälje och Stockholm ställde till det på premiärdagen för Fastighets kongress i Stockholm. Ombuden från Västsverige dök upp ett par timmar försenade när LO-basen hade talat färdigt och Sekos och 6 F-förbundens ordförande Janne Rudén skulle ta till orda.

Han tog vid där Karl-Petter Thorwaldsson hade slutat och påminde om den senaste avtalsrörelsen.

– Vi hade två varsel till, bland annat ett på järnvägen. Problemet med det var att ingen skulle märka om tågen stod stilla, sa han och fick många skratt från de luttrade tågresenärerna i publiken.

Fastighets kongress inleddes i dag och är nummer 17 i ordningen. Kongressen avslutas på söndag. Temat är Fastighets ”fokuserar, förändrar och förbättrar”. Väl valda ord, tyckte både LO- och Sekobasen, och knöt an till Sveriges ”nya politiska landskap” med en S-ledd regering.

– Bokstaven F är självklar för Fastighets och för 6 F. Jag vill lägga till tre ord till på F: full fart framåt. Nu är alliansen splittrad. Det är dags för oss, sa Janne Rudén.

Han underströk fackets roll för valutgången. Fackets hårda arbete och mobilisering är en viktig orsak till valutgången.

– Vi ska vara en blåslampa på regeringen och konstruktiva kritiken av politiken. Det är ett knepigt läge och det krävs kompromisser, men det får inte leda till att nödvändiga beslut inte tas, betonade han och drog några av fackets krav:

• Lex Laval ska rivas upp. ”Det är ett vallöfte skrivet i sten.”

• Svenska löner och villkor ska gälla i Sverige.

• Det behövs en ny upphandlingspolitik. Det duger inte att säga att vi bara kan handla upp till lägsta pris. Det är dags att ställa krav på kvalitet och bra arbetsvillkor.

Den nya regeringen har utlovat ett nytt kunskapslyft.

– Jag hoppas att det blir lika stort som på 90-talet, förklarade Janne Rudén.

 
nere

Det här är ingen omröstning. Det är Svenssons trio som värmer upp ombuden med nya rörelser till Beatles gamla slagdänga ”Can´t Buy Me Love”. Foto: JESSICA GOW