Biljettkontrollanten hade rast och satt på en bänk då han tilltalades med ordet ”nigger” av en berusad man. Han fredade sig, väktare larmades, men några dagar senare fick han sparken för att ha startat slagsmål. Nu stäms arbetsgivaren inför AD.

Det är Seko som nu har stämt Almega Tjänsteförbunden, bransch Spårtrafik, och ISS Facility Service AB i Stockholm, skriver Lag & Avtal.

Händelsen inträffade vid Mälarhöjdens tunnelbanestation i södra Stockholm den 9 juni i år. Enligt Lag & Avtal har Seko flera vittnen som stödjer biljettkontrollantens berättelse. Han ska ha suttit på en bänk under en rast inte långt från ett par arbetskamrater. En alkoholpåverkad man sa: ”Hi, nigger, how are you?” När biljettkontrollanten reste sig och sa åt mannen att vara tyst, fick han flera slag mot huvudet innan han lyckades hålla fast mannen. Kollegorna skyndade till hjälp och larmade väktare men mannen försvann från platsen.

Avvikelserapport lämnades dagen därpå. Den 13 juni varslade bolaget om avsked för att biljettkontrollanten skulle ha gått till angrepp mot en resenär.

Seko kräver nu i första hand ekonomiskt skadestånd motsvarande lön fram till dagen för huvudförhandling och 200 000 kronor i allmänt skadestånd till avskedad medlem. I andra hand, om AD kommer fram till att det inte fanns grund för avskedande men för uppsägning, kräver Seko uppsägningslön och 75 000 kronor i allmänt skadestånd till biljettkontrollanten.