Antalet utstationerade arbetstagare ökar. De flesta kommer från Polen, Tyskland och Indien. Och de arbetar oftast i bygg- och databranscherna, visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Sedan den 1 juli förra året ska utländska arbetsgivare anmäla utstationering och en kontaktperson till ett register hos Arbetsmiljöverket.

– Vi vet inte den korrekta siffran, men det vi kan visa i vår statistik verkar inte helt fel. Det verkar som att anmälningsbenägenheten är ganska stor, säger Alexandra Falke på Arbetsmiljöverket.

Hon berättar att sedan 1 juli 2013 har sammanlagt 50 000 arbetstagare anmälts som utstationerade.

Dan Holke, chef för LO-TCO Rätts­skydd, säger att det troligen är hyfsat seriösa arbetsgivare som anmäler sig till verket. Han vet att många i byggbranschen inte gör det.

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har antalet utstationerade ökat sedan förra hösten. I september i år var antalet 10 641 personer, en ökning med ungefär 3 700. I oktober i år sjönk det sammanlagda antalet till 8 462 och ökningen gick ner till ungefär 600 personer.

I oktober arbetade 3 800 av de utstationerade i byggbranschen och nästan 1 200  i databranschen. Nästan 1 700 av de utstationerade kom från Polen, nära 1 600 från Tysk­land och runt 1 000 från Indien.

 

Läs också:

 

20 år med EU: